Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ξεκίνησε η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.)

Ξεκίνησε την Δευτέρα στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.).

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Παρέστησαν επίσης, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νικόλαος Τσαλικίδης.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δασκαλάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων, Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Βλάχος και ο Διοικητής του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέτρος Δεμερτζίδης.   

Σημειώνεται ότι, η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις (Ο.Π.Π.Ι.), θα πραγματοποιηθεί από πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς, ειδικά καταρτισμένα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος.

Στο θεωρητικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, συνταγματικού δικαίου, ειδικών ποινικών νόμων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναθροίσεων – συγκεντρώσεων, ανακριτικής – εγκληματολογίας, φρούρησης στόχων, οργανικών νόμων – κανονισμών Ελληνικής Αστυνομίας και κανόνων δεοντολογίας.

Στο πρακτικό μέρος, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες μέσω πρακτικής εξάσκησης σε εξομοιωμένα σενάρια καθημερινής αστυνομικής πραγματικότητας, στη διαχείριση πλήθους, συναθροίσεων – συγκεντρώσεων, στους ελέγχους ύποπτων ατόμων και στην αστυνομική αυτοάμυνα – αυτοπροστασία.

Ο κ. Υπουργός συνοδευόμενος από τον κ. Αρχηγό και τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν συσκέψεις στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον κ. Χρήστο Μέτιο, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον κ. Ιωάννη Γκαράνη, Δήμαρχο Κομοτηνής, Αξιωματικούς της Ροδόπης καθώς και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το πεδίο αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και ανταλλάχθηκαν απόψεις και προτάσεις για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε θέματα ασφάλειας των δημοτών της Κομοτηνής.

Τον κύκλο των συναντήσεων ολοκλήρωσαν με επίσκεψη στην Μητρόπολη Ροδόπης όπου συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email