Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Ξεκίνησε η παραλιακή σύνδεση Μαρώνειας – Πετρωτών

Ως ένα «σημαντικό βήμα για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορική κληρονομιά» χαρακτηρίζει την παραλιακή σύνδεση Μαρώνεια-Πετρωτά ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, με τις απόψεις πάντως μεταξύ των κατοίκων να διίστανται, για το εάν η άσφαλτος στην ομηρική Μαρώνεια θ’ αποτελέσει το σημείο μηδέν για την τουριστική της ανάπτυξη ή για την υποβάθμισή της -αρχαιολογικά και οικολογικά.

«Ζητούμενο το εάν θα φέρει τουριστική ανάπτυξη ο δρόμος, θέλει μεγάλη συζήτηση», δήλωσε πρόσφατα ο επαγγελματίας και γνώστης της περιοχής Θεόδωρος Περβανάς στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι γλυτώσαμε όλα αυτά τα χρόνια από την καταστροφή, έπρεπε να το διαφυλάττουμε σαν κόρη οφθαλμού, η περιοχή είναι στολίδι».

Ξεκίνησαν οι εργασίες
Το έργο με τίτλο «βελτίωση – διαμόρφωση οδού Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών – ορίων Ν. Έβρου», με προϋπολογισμό περί των 14εκ. ευρώ και σύμβαση περί των 7εκ. ευρώ, ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες, με προπαρασκευαστικές αρχαιολογικές εργασίες. Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα σε εκδήλωση παρουσίασης του δρόμου η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, η ΕΦΑ Ροδόπης ευελπιστεί σε νέα ευρήματα. Η αρχαιολόγος τόνισε πως η βελτίωση του δρόμου γίνεται «με σεβασμό στις αρχαιότητες», πάντως δεν έκρυψε -το λογικό- ότι «πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουμε (τον τόπο) αλώβητο».

Τότε, στο περιθώριο της διαδικτυακής εκδήλωσης, που διοργανώθηκαν από την ΠΕ Ροδόπης, ο «Χ» ρώτησε τους αρμόδιους, εάν μπορούν να εγγυηθούν πως το φυσικό περιβάλλον δεν θα υποβαθμιστεί, με τον Απόστολο Τζεμίντιμπη, εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Ροδόπης, να απαντά: «θεωρώ ότι οποιοδήποτε τεχνικό έργο έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, από την άλλη υπάρχουν και οι ανάγκες – αυτά τα πράγματα είναι αντικρουόμενα».

Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις, ο ασφάλτινος δρόμος θα παραδοθεί σε κυκλοφορία σε τρία χρόνια από σήμερα, εκτός εάν υπάρξουν σημαίνοντα αρχαιολογικά ευρήματα κι αλλάξει ο σχεδιασμός.

Σίγουρα, ο νέος δρόμος θα σημάνει την έναρξη μίας νέας εποχής για την παραθάλασσια περιοχή. Το εάν η νέα εποχή θα είναι ανάπτυξης ή υποβάθμισης, θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη