Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ξεκίνησε το ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την άφιξη του Ραμαζανιού (1443 Hijri Ramadan), που αρχίζει σήμερα 2 Απριλίου 2022. Ο μήνας του Ραμαζανιού ξεκίνησε επίσημα χθες το βράδυ (01/04) με την πρώτη προσευχή τεραβίχ (tarawih) του τρέχοντος έτους. Χθες τη νύχτα οι πιστοί θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι ξύπνησαν πριν την αυγή για το πρώτο σαχούρ (sahur), δηλαδή το γεύμα για την νηστεία για να μπορέσει να συγκρατηθούν μακριά από το μακριά μέχρι και τη δύση του ηλίου.

Ως τον «Σουλτάνο των μηνών» χαρακτήρισε το Ραμαζάνι ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Προσκάλεσε τους πιστούς όχι απλώς να νηστέψουν από το φαγητό, αλλά να βελτιωθούν πνευματικά απέχοντας από κακές συμπεριφορές. Η νηστεία είναι «ευκαιρία να βελτιωθεί η πνευματική ζωή» είπε και ζήτησε από τους πιστούς «να μην αδικούμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας». Συγκεκριμένα εξήγησε πως «αν αποφεύγουμε το φαγητό, αλλά κάνουμε κακές πράξεις, δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της νηστείας. Αυτό μπορεί να ονομάζεται… δίαιτα, όχι πίστη».


Ξανά μαζικές προσευχές
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μουφτείας Κομοτηνής «λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας (COVID 19) το 2020 και των μέτρων που ελήφθησαν για την πρόληψη της εξάπλωσής της, άνδρες, παιδιά, γυναίκες και κορίτσια θα μπορούν να κάνουν την προσευχή τεράβίχ (tarawih) [αφού γίνονται] πέντε ημερήσιες προσευχές μαζικά, μετά από δύο χρόνια στα τεμένη μας, το Ραμαζάνι». Οι πιστοί υποχρεούνται να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια προσευχής εντός του τεμένους.

Ο Μουφτής παρότρυνε τους πιστούς «να φορούν τις μάσκες, να παίρνουν όλα τα μέτρα κατά της μετάδοσης του ιού», αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι όλοι μπορούν ξανά να προσευχηθούν δια ζώσης στα τεμένη. «Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε μαζική προσευχή με θρησκευτικό λειτουργό, άντρες, γυναίκες, παιδιά», είπε.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη