Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025

Ξεκινά το έργο της διαχείρισης της λυματολάσπης από την ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης – Σε 12 μήνες θα είναι έτοιμο

Σε μια εξαιρετικά προσοδοφόρα αγορά εξελίσσεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαχείριση της λυματολάσπης. Όσο η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία αυστηροποιείται, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για ολοκληρωμένες, περιβαλλοντικά ορθές λύσεις. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης μέσω της ΔΕΥΑΑ εξασφάλισε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου διαχείρισης της λυματολάσπης.

Στην ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης ξεκινά η υλοποίηση του έργου διαχείρισης της λυματολάσπης μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ, Μπάμπη Μιχαηλίδη και τους νόμιμους εκπρόσωπους των ανάδοχων εταιριών Διονύση Γεωργόπουλο και Παναγιώτη Παρασκευόπουλο.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση  πρόκειται για μια διεκδίκηση της δημοτικής αρχής, που περιελάμβανε την ολοκληρωμένη πρόταση για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων προϋπολογισμού που αγγίζει σχεδόν τα 7εκ. ευρώ, ένα έργο το οποίο και χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των υποδομών μας», δήλωσε ο κύριος Μιχαηλίδης υπογραμμίζοντας την περιβαλλοντική αξία του έργου. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ επεσήμανε, ότι με την ολοκλήρωση του έργου η δημοτική επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να μεταφέρει ετησίως 4.000 κυβικά λυματολάσπης, αλλά θα τη διαχειρίζεται η ίδια με σύγχρονο τρόπο στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν. Η λυματολάσπη είναι επαναχρησιμοποιούμενο υλικό, που προκύπτει από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Μία χρήση αυτής βρίσκει εφαρμογή και στη γεωργία.

Πρόκειται για μία μέθοδο θέρμανσης της ιλύος μέχρι την θερμοκρασία που επιτυγχάνεται στο θερμοκήπιο και ξήρανση μέσω της εξάτμισης του νερού από την επιφάνειά της. Αποτέλεσμα είναι η παραγωγή προϊόντος με περιεκτικότητα σε στερεά άνω του 70%. Λόγω της ανάπτυξης θερμοκρασιών άνω των 50οC για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ιλύς υγιεινοποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό. Τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι, η ξήρανση της ιλύος σε ποσοστό στερεών τουλάχιστον 70%, χαμηλό κόστος επένδυσης, λειτουργίας και συντήρησης, κλειστό σύστημα που περιορίζει την παραγωγή οσμών και άλλες περιβαλλοντικές οχλήσεις, πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία και παρακολούθηση και αρθρωτό σύστημα, το οποίο επιδέχεται εύκολα αναβάθμιση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη