Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ξηλώθηκε εκκλησάκι επειδή ήταν αυθαίρετο

Αντιδράσεις και τελικά τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών προκάλεσε η τοποθέτηση ενός μνημείου στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν αρχικά γνωστά, ο συγκεκριμένος πολίτης χωρίς να έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες αδειοδότησης τοποθέτησε ένα εκκλησάκι δίπλα στην παιδική χαρά και εντός του πάρκου.

Το γεγονός έγινε αντιληπτό και από περαστικούς αλλά και από δημοτικό σύμβουλο που είδε τις εργασίες και έστειλε επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο γνωστοποιώντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη άδεια μετά και από διαβεβαίωση του πήρε από τον ίδιο τον πολίτη που τοποθέτησε το εκκλησάκι.

Συγκεκριμένα η επιστολή του Σύμβουλου της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης & Μέλος του Δ.Σ. ΤΙΕΔΑ Α.Ε Δημήτρη Μερκούρη, αναφέρει:

“Σήμερα 22.06.2022 και ώρα 14:00 εντόπισα δύο μαρμαροτεχνίτες να τοποθετούν ένα εικονοστάσιο στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης παραπλεύρως της παιδικής χαράς.

Έχοντας υπόψη μου την αυστηρότητα της νομοθεσίας, αλλά και το γεγονός ότι κανένα αίτημα δεν πέρασε από το Συμβούλιο μας, ζήτησα από τους κατασκευαστές να με ενημερώσουν ποιος τους έδωσε την εντολή κατασκευής.

Με ενημέρωσαν ότι εργάζονται στον κ. Νικόλαο Μ… Μετά από την επικοινωνία μου με τον κ. Νικόλαο Μ… και, αφού με διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε άδεια, με ενημέρωσε ότι το εικονοστάσιο ήταν μια παραγγελία του κ. Νικόλαου Κ…

Άμεσα κάλεσα στο τηλέφωνο τον κ. Νικόλαο Κ…. και αφού τον ενημέρωσα για την ιδιότητα μου, του ζήτησα να με ενημερώσει αν υπήρχε άδεια και ποιος του έδωσε την άδεια να τοποθετήσει το μαρμάρινο εικονοστάσι.

Ο κ. Νικόλαος Κ… με ενημέρωσε ότι δεν υπήρχε έγγραφη άδεια αλλά διαβεβαίωση προφορική από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου με σκοπό να εκπληρώσει το τάμα του.

Στη συνέχεια τον ρώτησα αν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που έπρεπε να εκπληρωθεί το τάμα του σε αυτό το σημείο και μου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ένα απλό μαρμάρινο εικονοστάσι είναι, το οποίο θα είναι ευλογία για την περιοχή.

Κατανοώ το θρησκευτικό συναίσθημα του πολίτη αλλά σε μια οργανωμένη πόλη αυτό γίνεται κατόπιν άδειας και τοποθέτησής του προτεινόμενου στον χώρο που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες αρχές / όργανα.

Οι εργασίες δε σταμάτησαν παρ’ όλες τις παραινέσεις μου. Ως εκ τούτου, αναγκάστηκα να καλέσω την αστυνομία για τις νόμιμες ενέργειες για το προαναφερόμενο θέμα αλλά και για την κούνια ΑΜΕΑ που είχα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο από τον Φεβρουάριο του 2022 και με ευθύνη του Προέδρου κινδυνεύουν εκατοντάδες παιδιά.

Για τους λόγους αυτούς
Α) Ζητώ από το Συμβούλιο να λάβει απόφαση για την άμεση απομάκρυνση του μαρμάρινου εικονοστασίου και

Β) Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας ή να απομακρυνθεί άμεσα ή κούνια ΑΜΕΑ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης & Μέλος του Δ.Σ. ΤΙΕΔΑ Α.Ε”

Την Πέμπτη το πρωί το εκκλησάκι τελικά απομακρύνθηκε από το σημείο μετά και την καταγγελία του δημοτικού συμβούλου, που είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όσον αφορά τους πολίτες, οι απόψεις διίστανται καθώς άλλοι είπαν ότι δεν ενοχλεί κανέναν η τοποθέτησή του εκεί ενώ κάποιοι άλλοι πως δεν θα έπρεπε να γίνει για λόγους ασφαλείας και κυρίως χωρίς την ανάλογη αδειοδότηση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email