Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Οικολογική Εταιρεία Έβρου: Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη αντί για θάλασσα θα βλέπουν ανεμογεννήτριες

Στον χάρτη βλέπουμε με ροζ τις περιοχές όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη εάν περάσουν οι πιλοτικές Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) που προβλέπονται στην υπό διαβούλευση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα υπεράκτια αιολικά (σελ. 486).

Οι ανεμογεννήτριες αυτές θα είναι σταθερής έδρασης (πακτωμένες) και σύμφωνα με την ΣΜΠΕ θα έχουν ύψος μέχρι 280 μέτρα και εγκατεστημένη ισχύ 15 MW η καθεμιά. Ο συνολικός αριθμός τους θα ανέρχεται σε πολλές δεκάδες αφού προβλέπεται στις περιοχές αυτές να εγκατασταθούν 600 MW. Στην Αλεξανδρούπολη έχει αφεθεί μόνο ένας στενός διάδρομος μπροστά στο λιμάνι για να μπορούν να περνούν τα πλοία, στην Σαμοθράκη επίσης οι ανεμογεννήτριες θα είναι μπροστά στο λιμάνι. Η απόσταση των ανεμογεννητριών από την ακτή θα είναι ακόμα και 2,3 χιλιόμετρα.

Οι περιοχές εγκατάστασης αυτές καλούνται «Πιλοτικές Περιοχές ανάπτυξης ΥΑΠ», καθώς η τοποθέτηση των αιολικών θα γίνει με fast track διαδικασίες, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. Πρόκειται για εφαρμογή του έκτακτου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις ΑΠΕ στα πλαίσια του σχεδίου REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη έχουν χορηγηθεί άδειες έρευνας στον Όμιλο Κοπελούζου και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών.

Οι περιοχές αυτές των υπεράκτιων αιολικών βρίσκονται είτε μέσα είτε ακριβώς δίπλα σε περιοχές Natura 2000. Συγκεκριμένα:

Η περιοχή “Πιλοτικό 1” εμπίπτει στην περιοχή Natura GR 1110013 «Θαλάσσια Περιοχή Θράκης»

Η περιοχή “Πιλοτικό 2” εμπίπτει στην περιοχή Natura GR 1110004 «Φεγγάρι Σαμοθράκης, Ανατολικές ακτές κλπ.»

Η απόσταση της περιοχής “Πιλοτικό 1” από την περιοχή Natura GR 111006 «Δέλτα Έβρου» και την περιοχή Natura GR1110007 «Δέλτα Έβρου και Δυτικός Βραχίωνας» είναι μόλις 193,47 μ.

Η απόσταση της περιοχής “Πιλοτικό 2” από την περιοχή Natura GR1110012 «Σαμοθράκη: Όρος Φεγγάρι και Παράκτια ζώνη» είναι 0 μέτρα (δηλ. εφάπτεται).

Οι περιοχές αυτές δεν βρίσκονται μόνο επάνω σε πολύ σημαντικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους πτηνών, αλλά έχουν και σχετικά χαμηλό αιολικό δυναμικό.

Σύμφωνα με την ΣΜΠΕ, τα παρακάτω είδη πτηνών θα επηρεαστούν με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια ενδιαιτήματος και εκτοπισμό:

Σπιζαετός, Πετρίτης, Μύχος, Αρτέμης, Αιγαιόγλαρος, Θαλασσοκόρακας, Θαλασσαετός, 8 κατηγορίες θαλασσοπουλιών και 34 κατηγορίες μεταναστευτικών πτηνών (σελ. 487-492).

Επίσης, τα παρακάτω είδη θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών θα επηρεαστούν με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια ενδιαιτήματος, ακουστική βλάβη, ρύπανση, εκτοπισμό και αλλαγή συμπεριφοράς:

Μεσογειακή Φώκια, Πράσινη Χελώνα, Χελώνα Caretta Caretta, Φώκαινα, Κοινό Δελφίνι, Ζωνοδέλφινο, Ρινοδέλφινο, Ζιφιός (σελ. 487-492).

Δεν πρέπει να περάσει αυτό το έγκλημα!

Αν θέλετε να παρέμβετε στη δημόσια διαβούλευση για την ΣΜΠΕ, στείλτε email στο [email protected]

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη