Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην Ανδριανούπολη για την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του ΣΤ

Τη μεσιτεία του Αγίου Κυρίλλου επικαλέστηκε από την Αδριανούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, να καταπαύσει τον ολέθριο πόλεμο, χαρίζοντας την Ειρήνη στην πολύπαθη Ουκρανία, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο.

Ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες, που περνάει η Ουκρανία, “όπου Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλληλοσπαράσσονται, πυρπολούνται πόλεις, λεηλατούνται Νοσοκομεία και σχολεία… Ενώ παράλληλα αναγκάζονται σε εκπατρισμό εκατομμύρια άνθρωποι, αποκλείονται ενεργειακά χώρες, η Οικουμένη απειλείται με πυρηνικό όλεθρο ανατρέποντας έτσι το ήθος του Χριστιανισμού κατά τρόπο δαιμονικό”.

Το πρωί ο κ .Βαρθολομαίος προεξήρχε της πρώτης Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αδριανουπόλεως, επί τη εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του ΣΤ ΄Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, μετά την επίσημη Αγιοκατάταξή του στα δελτία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο Άγιος Κύριλλος ο ΣΤ΄ με καταγωγή από το Ικόνιο και την Αδριανούπολη έχει άμεση σχέση με τον Έβρο, αφού όπως αναφέρεται: «Τούρκοι και Εβραίοι έριξαν το νεκρό σώμα του Αγίου στο ποτάμι του Έβρου. Το ιερό λείψανο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, αλλά σκάλωσε σ’ ένα δέντρο κοντά σ’ ένα νερόμυλο στο χωριό Πύθιο. Εκεί το ανακάλυψε κατά θεία Πρόνοια ο Χρήστος Αργυρίου. Το ενταφίασε κρυφά από τους Τούρκους μέσα στο σπίτι του και ύστερα από χρόνια το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως», ενώ ο αδριάντας του δεσπόζει σήμερα στην πλατεία Δασίου στην Ορεστιάδα πόλη που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, που ήρθαν από την Αδριανούπολη.

Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος,  Διδυμοτείχου -Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Ρούσε Βουλγαρίας κ. Ναούμ και Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, με συμπροσευχόμενους τους Μητροπολίτες Ικονίου Θεόληπτο και Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

ΠΗΓΗ: EΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη