Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Οικότοποι του Έβρου, σημαντικοί για όλη την Ευρώπη, που αξίζει να επισκεφτείς

Μπορεί ένα μεγάλο ποσοστό του δασικού πλούτου του νομού να επηρεάστηκε από τη φωτιά και να βρίσκεται στη φάση αποκατάστασης των πληγών του, αλλά ο Έβρος συνεχίζει να προσφέρει μοναδικά τοπία και περιοχές που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

Τέτοιες περιοχές είναι ο οικότοπος αλλουβιακών δασών με σκλήθρο σε ρέμα της περιοχής Σάπκα, ο οικότοπος μαύρης πεύκης στο δάσος Δαδιάς, ο οικότοπος οξυάς στην περιοχή Χίλια και ο οικότοπος ξηρών χλοωδών διαπλάσεων της ανατολικής Μεσογείου, στην περιοχή Τρεις Βρύσες.

Τον Ιούλιο που μας πέρασε, οι άνθρωποι της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης  είχαν την ευκαιρία να γυρίσουν τα βουνά του Έβρου και να συνεργαστούν με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την εποπτεία και αξιολόγηση του καθεστώτος διατήρησης προστατευόμενων οικοτόπων στην Ελλάδα, που κατά την διετία 2023-24 υλοποιείται στη χώρα μας.

Σε ένα δίκτυο σταθερών θέσεων έγινε η καταγραφή χαρακτηριστικών της βλάστησης καθώς και αβιοτικών παραμέτρων ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση των τύπων οικοτόπων μέσα στα χρόνια και να εκτιμηθεί το καθεστώς διατήρησης τους.

Κατά την καταγραφή των οικοτόπων οι άνθρωποι της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης είχαν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, να επισκεφτούν το βορειότερο άκρο της Ελλάδας στον Πεντάλοφο, αλλά και να γυρίσουν τα βουνά της κοιλάδας του Δερείου.

“Βρεθήκαμε ανάμεσα σε πευκοδάση, σε δάση δρυός, σε λιβαδικές εκτάσεις αλλά και σε δάση οξυάς, όπου οι πελώριοι γίγαντες δημιουργούν ένα πυκνό και σκιερό δάσος, προκαλώντας ένα αίσθημα που μόνο σαν δέος μπορεί να χαρακτηριστεί, αντικρύζοντας τα. Η διαδρομή στις περιοχές που δεν επηρεάστηκαν από την περσινή φωτιά είναι καταπράσινη, προσφέροντας πλήθος  σημείων όπου κανείς μπορεί να κάνει μια στάση και να απολαύσει τα μοναδικά τοπία που προσφέρει ο φυσικός πλούτος του Έβρου.”, επισημαίνουν και μας προτρέπουν να τους επισκεφτούμε.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email