Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Οι αθλητές βγαίνουν μπροστά

Πολλές αλλαγές θα φέρουν στον αθλητικό χάρτη της χώρας οι επικείμενες αρχαιρεσίες στις αθλητικές ομοσπονδίες. Ο νέος αθλητικός νόμος έδωσε την ευκαιρία σε νέους παράγοντες του χώρου να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν θέσεις στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλοί πρωταθλητές.  

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Στην ΕΠΟ οι συνεχείς μεταθέσεις των εκλογών, ενέτειναν τις διεργασίες. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, αν υπάρξει συμφωνία, αναμένεται να είναι ο μοναδικός υποψήφιος στις αρχαιρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 27/3, παρά το ότι ο Σταύρος Ψαρόπουλος επισήμως δεν έχει αποσύρει την υποψηφιότητα του. Στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού της Εθνικής που προωθείται από την Κυβέρνηση, υπάρχει σύγκληση, όχι όμως και στους άμεσους συνεργάτες του στο Δ.Σ.. που επί της ουσίας θα ασκούν διοίκηση. Θα είναι κοινής αποδοχής ή εκλεγμένοι από τις ενώσεις, που ελέγχονται από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ; Θα υπάρξει θέση CEO όπως προβλέπει η Ολιστική Μελέτη κι αν ναι, ποιας απόχρωσης θα είναι; Αναπάντητα ερωτήματα και ισορροπίες που παραμένουν λεπτές, με την ΕΠΟ να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» του αυτοδιοίκητου, ζητώντας παρέμβαση από FIFA και UEFA. Στην Κυβέρνηση, γίνεται πλέον αντιληπτό πως αν η αλλαγή περιοριστεί μόνο στο ποιος θα είναι πρόεδρος και όχι σε εκ βάθρων τομές, κέρδος δεν θα υπάρξει. Κι όσο λύση δεν βρίσκεται, ένα πιθανό «ναυάγιο» δεν αποκλείεται. 

ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΕΟΚ ετοιμάζεται να περάσει στην μετά Βασιλακόπουλου εποχή. Ανακοίνωσε εκλογές για τις 28/3 με τρεις υποψηφίους. Τον Παναγιώτη Φασούλα, τον Πατρινό επιχειρηματία Βαγγέλη Λιόλιο που βρίσκεται πίσω από το «θαύμα» του Προμηθέα και τον 40χρονο διακεκριμένο καρδιολόγο Άγγελο Παπανικολάου από το Μεσολόγγι που πήρε το χρίσμα από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ολοι τους έχουν στο πλευρό τους αρκετούς αθλητές με προσφορά στο άθλημα αλλά και την στήριξη στελεχών από σημαντικές ενώσεις. Ρόλο στην τελική μάχη, θα παίξει η επιλογή των οκτώ μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά και των 500 περίπου σωματείων που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία.  

ΣΤΙΒΟΣ: Δύο αθλήτριες ρίψεων θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΕΓΑΣ. Πρόκειται για την «ασημένια» ολυμπιονίκη της δισκοβολίας Τασούλα Κελεσίδου, η οποία πλαισιώνεται και από παλαιούς αθλητές, και την ακοντίστρια Σοφία Σακοράφα. Την τριταθλήτρια Ευρώπης στηρίζει η νυν διοίκηση (Σεβαστής – Παναγόπουλος).  

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ: Δύο παλαιοί αθλητές θα βρεθούν αντιμέτωποι για την ηγεσία της ΚΟΕ. Τη στήριξη του νυν προέδρου Δ. Διαθεσόπουλου φέρεται να έχει ο Σπύρος Γιαννιώτης. Μαζί με τον «ασημένιο» ολυμπιονίκη θα είναι υποψήφιες οι πολίστριες Εύη Μωραϊτίδου (ασημένια το 2004) και Σταυρούλα Αντωνάκου (παγκόσμια πρωταθλήτρια). Απέναντι θα βρεθεί ο διεθνής πολίστας με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες Κυριάκος Γιαννόπουλος που έχει μαζί του τους ολυμπιονίκες Νίκο Ξυλούρη (κολύμβηση) και Γιώργο Αφρουδάκη (πόλο).  

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Τους τελευταίους μήνες η πλειονότητα των κορυφαίων ιστιοπλόων μας έχει εκφράσει παράπονα για τη νυν διοίκηση της ομοσπονδίας αλλά πολλά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ύστερα από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό από μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΟ (απομακρύνθηκε). Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Άκης Τσαλίκης. Εκλεκτή της νυν διοίκησης είναι η γ.γ. Νίκη Αναστασίου, η οποία όμως επισήμως δεν έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο τέλος ενδέχεται να μη θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και η ομάδα της να στηρίξει τον Ακη Τσαλίκη, που μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος του Δ.Σ.   

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Ο νυν πρόεδρος της ΕΓΟ Θανάσης Βασιλειάδης δεν θα είναι υποψήφιος και έχει κρατήσει ίσες αποστάσεις από τους τρεις διεκδικητές. Πρόκειται για τον κορυφαίο διεθνή κριτή Νίκο Προβιά που πλαισιώνεται από τον «χρυσό» ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο, τη «χάλκινη» Εύα Χριστοδούλου, τις πρωταθλήτριες Βάσω Μιλλούση και Μαρία Αλεβίζου και την πρωταθλήτρια της πάλης με το «βαρύ» βιογραφικό Φανή Ψαθά, η οποία άρχισε την αθλητική καριέρα της από τη γυμναστική. Δυνατή είναι και η ομάδα του μέχρι πρόσφατα γενικού γραμματέα Θανάση Σταθόπουλου, ο οποίος έχει στο πλευρό του τη «χάλκινη» ολυμπιονίκη του ανσάμπλ Ειρήνη Αϊνδηλή. Υποψήφιος είναι και ο Χρήστος Ψαθάς.  

ΒΟΛΕΪ: Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου είναι ο νυν πρόεδρος Γιώργος Καραμπέτσος και ο παλαιός βολεϊμπολίστας Μιχάλης Τριανταφυλλίδης

ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Υποψήφιος είναι ο νυν πρόεδρος Κώστας Γκαντής.   

ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ: Ο «χρυσός» ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αρετή Αθανασοπούλου στο πλευρό του φιλοδοξούν να οδηγήσουν το άθλημα στο μέλλον. Η νυν διοίκηση δεν έχει προβεί επισήμως σε ανακοινώσεις.  

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Η νυν διοίκηση του Πύρρου Δήμα στηρίζει τον Τάσο Λάγκα, ενώ απέναντι είναι τα περισσότερα από τα μέλη της Dream Team (Λεωνίδης, Σαμπάνης, Τζελίλης, Σπύρου κ.λπ.) με επικεφαλής τον Γιάννη Γέροντα.  

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email