Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Οι αλλαγές που ετοιμάζει για την στρατιωτική θητεία ο Δένδιας και η ερώτηση του Βελόπουλου για τις μονάδες του Έβρου

Εντός του 2024 αναμένεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές στον τρόπο εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας με την υιοθέτηση του λεγόμενου «φινλανδικού» μοντέλου. Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Ελσίνκι προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Φινλανδό ομόλογό του, Αντι Καϊκόνεν. To πρόγραμμα των δύο υπουργών περιλάμβανε επίσκεψη σε κέντρο νεοσυλλέκτων αλλά και μονάδες εφεδρείας του φινλανδικού στρατού, ώστε η ελληνική πλευρά να αποκτήσει λεπτομερή εικόνα για τα χαρακτηριστικά φινλανδικού συστήματος θητείας. Αυτό σημαίνει, πως αν οι διαδικασίες κινηθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, οι ΕΣΣΟ του δεύτερου εξαμήνου του έτους είναι πιθανό να υπηρετήσουν με τη νέα μορφή θητείας που μελετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μια σημαντική αλλαγή που φέρνει το νέο μοντέλο είναι ότι οι οπλίτες θητείας, αφού αποστρατευτούν, ως έφεδροι πλέον, θα καλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για επανεκπαίδευση ώστε να διατηρούν τις δεξιότητές τους, ακολουθώντας παράλληλα και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Εφόσον απαιτηθεί η στελέχωση της μονάδας τους, οι έφεδροι δεν θα περιορίζονται στη φύλαξη υποδομών και σε διοικητικά καθήκοντα αλλά θα μπορούν να στελεχώσουν κρίσιμα πόστα αφού θα διατηρούν επαφή με το δόγμα και τα συστήματα της μονάδας τους για όσο χρονικό διάστημα είναι υπόχρεοι.

Ταυτόχρονα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιδιώκει την αύξηση της πληρότητας στις στρατιωτικές μονάδες, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά το 25% – 30%. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται να γίνει «συμμάζεμα» στα στρατόπεδα που βρίσκονται διασκορπισμένα στην επικράτεια, ιδίως σε περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερη επιχειρησιακή αξία.

Και αυτό το «συμμάζεμα» ήταν που χτύπησε το καμπανάκι στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και στο βουλευτή του Έβρου Πάρη Παπαδάκη, ώστε να φέρουν εγκαίρως στην βουλή ερώτημα μήπως αυτές οι διαφοροποιήσεις επηρεάσουν αρνητικά στρατιωτικές μονάδες στον ακριτικό νομό ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό και σε συνδυασμό μία συνέντευξη που έδωσε, αφήνοντας να εννοηθεί, όπως λέει η Ελληνική Λύση, ο κύριος Δένδιας, ενδεχομένως, ότι «… Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πάρα πολλά κενά, θα πάψουν να υπάρχουν. Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλα αυτά. Θα υπάρχουν δε κενά στις μονάδες, τα οποία θα συμπληρώνονται από έφεδρους, καλά εκπαιδευμένους έφεδρους».

Η Ελληνική Λύση αναρωτιέται, αν κινδυνεύουν να κλείσουν και οι ελάχιστες μικρές στρατιωτικές μονάδες, δεδομένου ότι στον Έβρο υπάρχουν κάποιες μονάδες, που υπάγονται σε αυτήν την λογική , με συνέπεια να ερημώσουν κάποια χωριά της περιφερείας της περιοχής, αφού ο στρατός κρατά τους τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους σε αυτά.

Με δεδομένα αυτά ερωτάται ο υπουργός:

  1. Προτίθεσθε όπως μας ενημερώσετε εάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας είχατε κατά νου κάποιες συγκεκριμένες στρατιωτικές μονάδες του Έβρου και ποιες είναι αυτές;
  2. Πώς εννοείται τον όρο «συγχωνεύσεις», όταν αναφερόμαστε σε στρατιωτικές μονάδες κι όχι σε όμορα σχολεία ή διπλανών συνοικιών αστυνομικά τμήματα;
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email