Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Οι Βιοεπιστήμες και τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα τους… Το 43ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Βιολογικών Επιστημών στην Αλεξανδρούπολη

Το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία στην Αλεξανδρούπολη, την διοργάνωση του 43ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Βιολογικών Επιστημών, υπό την αιγίδα των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Θράκης, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων.

Ήταν εξαιρετικά μεγάλη τιμή για το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ η οργάνωση του Συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς έγινε για πρώτη φορά.  Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις καταξιωμένων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και το παρακολούθησαν δια ζώσης σύνεδροι απ’ όλη την Ελλάδα και από χώρες του εξωτερικού.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κάλυψαν μία ευρεία γκάμα πεδίων της βιολογίας, από το επίπεδο του μορίου ως το επίπεδο του οργανισμού και του οικοσυστήματος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πλούσια θεματολογία με στόχο να συμβάλλει στην αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητικών ομάδων Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται σε διάφορα πεδία των Βιοεπιστημών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και να αναδείξει την ερευνητική δραστηριότητα κυρίως των νέων ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων προ- και μεταπτυχιακών φοιτητών, σε ειδικές ενότητες, με προφορικές παρουσιάσεις. Οι περίπου 500 σύνεδροι παρακολούθησαν δύο στρογγυλές τράπεζες: η μία αφορούσε στην επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων επιστημόνων και η άλλη στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων του Έβρου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2023.

Η αλματώδης πρόοδος στις Βιοεπιστήμες, τα τελευταία 25 χρόνια, με προεξάρχουσες τη Μοριακή Βιολογία, τη Μοριακή Ιατρική, την Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA και τη Βιοτεχνολογία έχουν οδηγήσει σε έναν «καταρράκτη» από εφαρμογές που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η υγεία και η διατροφή του. Αυτές οι εφαρμογές, έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που δίνει λύσεις και δημιουργεί προσδοκίες στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Οι εξελίξεις στους τομείς της Μοριακής Ιατρικής της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής Μηχανικής όπως η χαρτογράφηση του γονιδιώματος του ανθρώπου αλλά και πολλών άλλων ειδών, η κατανόηση της γονιδιακής ρύθμισης, ανέδειξε νέους τομείς όπως η Γενωμενική, η φαρμακογενωμική, η πρωτεομική και η μεταβολομική. Οι τομείς αυτοί, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της βιοπληροφορικής οδήγησαν σε ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διάγνωσης και προσδοκία προσδιορισμού νέων κλινικών πρωτοκόλλων θεραπείας.

Ακόμη περισσότερο η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων βιοδιαγνωστικής και η εφαρμογή τους μέσα από τη Βιοτεχνολογία, στην κτηνοτροφία οδήγησε στη βελτίωση της υγιεινής των ζώων παραγωγής ή συντροφιάς αλλά και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συνέδριο συνέπεσε με την επέτειο των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ γεγονός, που αποτέλεσε γιορτή της επιστήμης και των νέων που έδωσαν δυναμικό παρών στις εργασίες του συνεδρίου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email