Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Οι εμβολιασμοί στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών – Ελάχιστοι αιτούντες άσυλο έχουν δείξει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν

Ελάχιστοι αιτούντες άσυλο από όσους βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά έχουν δείξει ενδιαφέρον προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι σε αυτόν τον πληθυσμό έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα. Το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζεται από την κυβέρνηση «εκστρατεία ενημέρωσης» του συγκεκριμένου πληθυσμού για τη σημασία του εμβολιασμού όσον αφορά την προστασία της υγείας τους, δεδομένου ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους ευνοούν τον συνωστισμό. Από την άλλη, όπως τόνιζαν στην «Κ» στελέχη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, ο εμβολιασμός των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων θα βοηθούσε πολύ στη διαχείριση των όποιων προβλημάτων.

Χαρακτηριστικά, οι 183 μετανάστες που έφτασαν στις 4 Μαΐου στην Καλαμάτα με σκάφος το οποίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας που βρίσκεται στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ομως, επειδή αρκετοί εκ των νεοαφιχθέντων βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην τουριστική κίνηση της περιοχής, παραμονή έναρξης της τουριστικής περιόδου. 

Παράλληλα στο Μαυροβούνι, το ΚΥΤ στη Λέσβο όπου διαμένουν οι αιτούντες άσυλο μετά την καταστροφή της Μόριας, τις τελευταίες δέκα ημέρες εντοπίστηκαν περισσότερα από 30 κρούσματα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα 100 άτομα (συγγενείς και επαφές) να έχουν τεθεί σε καραντίνα. Την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πραγματοποίησαν μια πρώτη καταγραφή πρόθεσης συμμετοχής στη διαδικασία εμβολιασμού στα κέντρα φιλοξενίας, καθιστώντας βέβαια σαφές ότι πρόκειται για κάτι «που γίνεται σε εθελοντική βάση και δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικό». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι θέλουν να εμβολιαστούν είναι κάτω του 40% του πληθυσμού που διαμένει στα κέντρα φιλοξενίας. «Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης για το τι συμβαίνει και ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού. Πιθανότατα οι μόνες πληροφορίες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από τα κοινωνικά δίκτυα όπου συνομιλούν με ομοεθνείς τους», αναφέρει εργαζόμενος του ΕΟΔΥ. Σημαντικό πρόβλημα για τον εμβολιασμό είναι το ποσοστό του πληθυσμού που διαμένει στα κέντρα φιλοξενίας και δεν διαθέτει ΑΜΚΑ αλλά ούτε και ΠΑΑΥΠΑ (προσωρινός ΑΜΚΑ). Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Απριλίου 2021 υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης προσωρινού ΑΜΚΑ μόνο για τον εμβολιασμό μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, ωστόσο είναι προφανές ότι οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες θα χρειαστούν καθοδήγηση για να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία.

Η μέση ηλικία όσων διαμένουν στους καταυλισμούς είναι κάτω των 40 ετών, με αποτέλεσμα ακόμα και όταν κολλούν κορωνοϊό να μη νοσούν βαριά ή και να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. «Κατά συνέπεια δεν βρίσκουν λόγο να εμβολιαστούν», προσθέτει η ίδια πηγή. «Όταν το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών είναι χαμηλό, είναι αναμενόμενο οι μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας να είναι επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί», καταλήγει. 

Πάντως, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας όσων διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας, μόλις πρόσφατα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα στην οποία εντάσσονται. Χαρακτηριστικά, μόνο 8 άτομα συνολικά εντοπίστηκαν να είναι άνω των 80 ετών εκ των οποίων οι 7 εμβολιάστηκαν, ενώ ένας αρνήθηκε. Έχουν γίνει κάποια εμβόλια σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν άνω των 60 ετών, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οι οποίοι έκαναν μόνοι τους τη διαδικασία, ωστόσο ο ακριβής αριθμός αυτών δεν είναι γνωστός.

Σε δύο εβδομάδες

Από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης σχεδιάζεται η διαδικασία εμβολιασμών στα κέντρα φιλοξενίας να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες σταδιακά. Έως τότε προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική καμπάνια μέσω μηνυμάτων στο Whats app (ένας τρόπος μέσω του οποίου συχνά οι ωφελούμενοι αιτούντες και πρόσφυγες έρχονται σε επικοινωνία με τις κρατικές υπηρεσίες). Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό σχεδιάζεται να διανεμηθεί στους διοικητές των δομών, προκειμένου να μπορέσουν με τη σειρά τους να το προωθήσουν στον πληθυσμό των κέντρων φιλοξενίας. 

Χρειάζεται να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός ώστε να μη χαθούν εμβόλια, επισημαίνεται. Όπως είναι γνωστό, τα εμβόλια εφόσον βγουν από το ψυγείο και μεταφερθούν εκτός των αποθηκών πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα· σε διαφορετική περίπτωση καταστρέφονται. «Ανάλογα με τη δυναμική της δομής και τον αριθμό όσων έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εμβολιαστούν, θα πραγματοποιείται τμηματικά ο εμβολιασμός παράλληλα σε όλα τα κέντρα». Στόχος είναι εφόσον περισσέψουν εμβόλια να εμβολιάζονται άμεσα και οι εργαζόμενοι στις δομές για τους οποίους δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη εκτός από ό,τι ισχύει για τον γενικό πληθυσμό. Πολλοί εργαζόμενοι στα κέντρα είναι κάτω των τριάντα ετών, οπότε τυπικά δεν έχουν πρόσβαση στους εμβολιασμούς.

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη