Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Οι ερασιτέχνες αλιείς της Αλεξανδρούπολης επιστρέφουν στο «λιμάνι» τους…Θα μπορούν και πάλι να ψαρεύουν σε συγκεκριμένο σημείο και σε καθορισμένη ημερομηνία

Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια απομάκρυνσης και αποκλεισμού… Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν…Οι ερασιτέχνες ψαράδες θα μπορούν και πάλι να ασκούν το χόμπι τους στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Με πολλούς και αυστηρούς περιορισμούς, αλλά θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν αυτό που τόσο πολύ ήθελαν και επεδίωκαν. Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 10 Μαΐου κάθε έτους και μόνο με πετονιά ή καλάμι μπροστά από το καφέ του ΝΟΑ οι ερασιτέχνες αλιείς θα μπορούν και πάλι να βρίσκονται στο χώρο, που όλα τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να ψαρεύουν ανενόχλητοι και να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιανουάριο του 2022 μετά από απόφαση του λιμεναρχείου είχε μπει σε εφαρμογή η ολική απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας εντός του λιμένα Αλεξανδρούπολης, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια και σφοδρές αντιδράσεις.

Η λιμενική αρχή τότε είχε λάβει υπόψιν της έγγραφο του ΟΛΑ με θέμα «μέτρα τήρησης ασφάλειας και αποφυγής ατυχημάτων» και με την αιτιολογία της «ανάγκης εύρυθμης λειτουργίας του λιμένα», είχε αποφασίσει την απαγόρευση της αλιείας σχεδόν σε όλους τους χώρους του λιμένα.

Σύμφωνα με την απόφαση το 2022, απαγορευόταν κάθε μορφή αλιείας από την στεριά και πάνω από πλοία – σκάφη, με οποιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο, στο λιμένα Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στους τομείς:

-Στον επιβατικό λιμένα, από τον δυτικό προβλήτα αυτού (θέσεις πρόσδεσης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων) και σε  όλο το μήκος του νότιου προσήνεμου λιμενοβραχίονα.

-Πέριξ του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης.

-Στο λιμενίσκο μικρών σκαφών και την είσοδο αυτού.

-Στον εμπορικό λιμένα και συγκεκριμένα από την πύλη β’ (είσοδος λιμένα από την πλατεία Ελευθερίας) μέχρι τον ανατολικό προσήνεμο λιμενοβραχίονα (εκβολές χειμάρρου Μαΐστρου).

Όμως τα δεδομένα άλλαξαν, αφού ποτέ δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια να πείσουν για το δίκαιο του αιτήματος τους και έτσι μετά από συνεννόηση, ανάμεσα στον νέο πρόεδρο του ΟΛΑ, στο λιμενάρχη και στον πρόεδρο του αθλητικού ερασιτεχνικού συλλόγου αλιέων Αλεξανδρούπολης Πασχάλη Καβουρίδη, οι ψαράδες πήραν το «πράσινο φως» για μερική άρση της απαγόρευσης και έτσι θα μπορούν και πάλι να δραστηριοποιηθούν σε συγκεκριμένο σημείο του λιμανιού, σε καθορισμένη ημερομηνία και με εξοπλισμό μόνο για το σκοπό αυτόν.

Ο κ. Καβουρίδης σε δήλωσή του αναφέρει:

“Σαν πρόεδρος του διοικητικού συλλόγου αλιέων ακτής Ν.Εβρου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια να δημιουργηθεί ο σύλλογος και να επιτραπεί το ψάρεμα ξανά έστω και σε ένα σημείο του λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του ΟΛΑ καθώς και τον Λιμενάρχη Αλεξανδρούπολη γιατί άκουσαν πραγματικά και κατάλαβαν το δίκαιο αίτημα μας έτσι ώστε να συνεχίσει η αλιεία έστω με κάποιες προϋποθέσεις στο χώρο του λιμανιού.

Να ευχαριστήσουμε και τα 3 καταστήματα της Αλεξανδρούπολης των κυρίων Σιδερίδη, Γλήνια και Κιβοπουλου για όλο αυτό το διάστημα που ήταν δίπλα μας.

Επίσης την Τετάρτη 27 Μαρτίου καλούμε όλα τα μέλη του συλλόγου αλλά και αυτά που δεν είναι και θα ήθελαν να γίνουν, στα γραφεία του συλλόγου μας στις 18:00 για να συζητήσουμε για θέματα που μας απασχολούν αλλά και την συνέχεια της επόμενης μέρας μετά το άνοιγμα της αλιείας με καλάμι ξανά στο λιμάνι μας. ”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη