Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Μελισσοκόμοι Θράκης σε απόγνωση – Μείωση παραγωγής μέχρι και 70% – Στη βουλή τα προβλήματά τους

Πιο δύσκολη φαίνεται, πως θα είναι η φετινή χρονιά για την ελληνική μελισσοκομία, αφού κλάδος είναι άμεσα πληττόμενος από την κλιματική αλλαγή. Η ξηρασία έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση της παραγωγής σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Θράκη, η οποία φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 90%.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, παράλληλα με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων μελιών, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

Επιπλέον, το φαινόμενο των παράνομων τυποποιήσεων μελιού δεν είναι μονάχα ελληνικό. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την αναζήτηση λύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για το μέλι.

Σε αυτήν, εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ώστε να αντιμετωπιστεί η «μάστιγα» της νόθευσης του μελιού.

Ακόμη, ο τομέας της μελισσοκομίας έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027, με ειδικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων τομεακών παρεμβάσεων οι οποίες είναι συγχρηματοδοτούμενες, κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός για τα τομεακά προγράμματα της μελισσοκομίας για την περίοδο 2023 – 2027 ανέρχεται συνολικά στα 61εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης, φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ από το ΠΑΣΟΚ και Οζγκιούρ Φερχάτ από την Νέα Αριστερά. Στην επερώτηση τους παρουσιάζουν την επιστολή του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης, η οποία περιγράφει την ανησυχία για το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τη δραματική μείωση της παραγωγής μελιού στην περιοχή κατά 70%.

Οι βουλευτές ζητούν άμεση στήριξη από την κυβέρνηση για την επιβίωση των παραγωγών, τονίζοντας, ότι η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τους μελισσοκόμους, αλλά και για τη διατροφική ασφάλεια, την οικολογική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα.

Η επιστολή των μελισσοκόμων εστιάζει και στις καταστροφές που υπέστησαν οι βοσκότοποι, όπου ζούσαν και τρέφονταν τα μελισσοσμήνη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς του 2023 και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές και την περιφέρεια ΑΜΘ την πριμοδότηση της φύτευσης δέντρων ακακίας μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, καθώς η ακακία είναι ένα φυτό εκμεταλλεύσιμο από τις μέλισσες και θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάκαμψη του κλάδου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη