Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Οι προβληματισμοί της Εστίασης για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου – Γιατί δεν θα ανοίξουν όλοι

Μετά από έξι μήνες αδράνειας και κλειστών καταστημάτων, η εστίαση ανοίγει και πάλι στις 3 Μαΐου, τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που έκανε την Τετάρτη το απόγευμα μαζί με μία σειρά ακόμη ανακοινώσεων σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα και άλλων κλάδων όπως η εκπαίδευση και ο τουρισμός.

Μετά όμως από τον αρχικό ενθουσιασμό και την ψυχολογική ανάταση, για το σταδιακό άνοιγμα στο χώρο της εστίασης, έρχεται ο προβληματισμός.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αιφνιδίασε τους ανθρώπους της εστίασης οι οποίοι δεν περίμεναν την συγκεκριμένη ημερομηνία για να ανοίξουν. Η 3η Μαΐου – που είναι και η δεύτερη μέρα του Πάσχα – είναι αργία. Βρίσκει τους ανθρώπους της εστίασης, όπως και ολόκληρη την Ελληνική Ορθόδοξη κοινωνία “αποδιοργανωμένη” μετά από την ολοκλήρωση της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η κυβέρνηση λοιπόν, καλεί τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης να “τρέξουν” κυριολεκτικά μέσα σε δύσκολες λειτουργικά μέρες. Το πρόβλημα αφορά και τους προμηθευτές τους, οι οποίοι θα πρέπει να τροφοδοτήσουν τις δύσκολες μέρες της Μ. Εβδομάδας όχι μόνο τους ιδιώτες και τις αλυσίδες τροφίμων αλλά και τα καταστήματα εστίασης από το μηδέν.

Δηλαδή, για να ανοίξει ένα κατάστημα την Δευτέρα 3 Μαΐου, θα πρέπει να παραλάβει προμήθειες μέχρι το Μ. Σάββατο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει μέχρι την Μ. Τρίτη (το πολύ Μ. Τετάρτη) να δώσουν τις παραγγελίες τους, ενώ παράλληλα να επιστρατεύσουν το προσωπικό τους για την καθαριότητα και την οργάνωση του καταστήματος.

Αν για κάποιους αυτά φαντάζουν αυτονόητα ή εύκολα, καλό θα ήταν να ρωτήσουν έναν από τους επιχειρηματίες της εστίασης για να πάρουν τις απαντήσεις τους. “Δεν μπορείς να γυρίσεις ένα διακόπτη και να είναι όλα έτοιμα” απαντούν οι ίδιοι.

Να θυμίσουμε εδώ δε ότι η καταναλωτική συμπεριφορά του κόσμου δεν δείχνει μεγάλη προτίμηση στο να προγραμματίζει έξοδο, ειδικά για φαγητό, την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Από την άλλη, αν τελικά αυτό γίνει και υπάρχει αυξημένη κίνηση αναρωτιέται κανείς κατά πόσο θα είναι έτοιμα τα καταστήματα να δεχτούν μεγάλο όγκο πελατών μετά από έξι μήνες αδράνειας γιατί σίγουρα, χρειάζονται κάποιες μέρες για να προσαρμοστούν στο άνοιγμα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει να κινηθούν και κάποιες διαδικασίες οι οποίες σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες όπως οι αναστολές προσωπικού, οι οποίες την Μεγάλη Εβδομάδα υπολειτουργούν.

Συμπερασματικά μπορεί κανείς να καταλήξει ότι μάλλον οι άνθρωποι της εστίασης (ειδικά όσοι σχετίζονται με το φαγητό) στην πραγματικότητα δεν έχουν το χρόνο που χρειάζονται για να ανοίξουν στις 3 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση οι “κακές γλώσσες” λένε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γλιτώσει μία επιστρεπτέα προκαταβολή που θα χρειαζότανε να δώσει και για τον Μάιο καθώς τα οικονομικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί.

Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο ξεκάθαρα η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους πολίτες ώστε να αναλάβουν και πάλι την ατομική ευθύνη που τους αναλογεί αναφορικά με την συμπεριφορά τους στα καταστήματα της εστίασης ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία συγκέντρωσης του κόσμου στις πλατείες, ένα φαινόμενο που έπαιρνε ανησυχητικές διαστάσεις.

Το focustonevro.gr επικοινώνησε με επαγγελματίες του χώρου της εστίασης οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς δηλώνουν επιφυλακτικοί στο άνοιγμα της Δευτέρας 3 Μαΐου, μεταφέροντας την ημερομηνία από μόνοι τους για το τέλος της ίδιας εβδομάδας (7 με 10 Μαΐου).

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η εστίαση αναμένει τις επόμενες ημέρες τις ανακοινώσεις των μέτρων με τα οποία θα λειτουργήσουν εντέλει τα καταστήματά τους, δηλαδή τους υγειονομικούς κανόνες όπως είναι οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι.

Τέλος, κρίσιμο μέγεθος για την εστίαση είναι και η ώρα που θα κλείνουν τα καταστήματα η οποία, σύμφωνα με όσα παρακολουθήσαμε, θα είναι μία 1 ώρα νωρίτερα από την ώρα της απαγόρευσης δηλαδή στις 10:00 το βράδυ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη