Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσό ο Τεντόγλου, χάλκινο ο Πετρούνιας!

Μέσα σε λίγες ώρες το πρωί της Δευτέρας, η Ελλάδα πανηγύρισε 2 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η αρχή έγινε με τον Μίλτο Τεντόγλου. Ο πρωταθλητής από τα Γρεβενά, αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στον τελικό του μήκους ανδρών, με άλμα στα 8.41 μ., επίδοση που έπιασε στο 6ο και τελευταίο άλμα του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 4ος στην κατάταξη.

Ο αθλητής μας ξεκίνησε τον αγώνα του με 8,11 μ. με ένα σίγουρο άλμα και στις δυο επόμενες προσπάθειες του συνέχισε με δύο άκυρα. Στο τέταρτο άλμα πέτυχε 8,10 μ. σε ένα σημείο όπου βρέθηκε εκτός βάθρου, αφού ο Χάρισον στην πέμπτη του προσπάθεια πέτυχε 8,15 μ. και τον άφησε για λίγο τέταρτο. Ο Τεντόγλου απάντησε αμέσως επίσης με 8,15 μ. και επέστρεψε στο βάθρο των νικητών. Στην έκτη προσπάθεια οι ανατροπές ήταν πολλές. Αρχικά ο Μόντλερ, ο οποίος έκανε ένα μεγάλο άλμα, οριακά άκυρο, λίγο αργότερα ο Κασέρες σημείωσε 8,18 μ. για να περάσει τρίτος και να αφήσει και πάλι τέταρτο τον Τεντόγλου.

Ο 23χρονος αθλητής από τα Γρεβενά δεν είχε κανένα πρόβλημα, όχι μόνο να απαντήσει στον Ισπανό, αλλά να βρει στο έκτο και τελευταίο του άλμα την επίδοση που έψαχνε από την πρώτη προσπάθεια. Ο Τεντόγλου με το 8,41 μ. δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Κουβανό Χουάν Ετσεβαρία, που στο τρίτο άλμα έκανε 8,41μ., ωστόσο δεν μπόρεσε να εκτελέσει το τελευταίο του άλμα, λόγω ενόχλησης στο πόδι. Ο προπονητής του Γιώργου Πομάσκι, οι συναθλητές, αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής που ήταν στην εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου πανηγύρισαν με την ψυχή τους το τελευταίο άλμα, το οποίο έβαλε το όνομα του Έλληνα αθλητή στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο 23χρονος επέδειξε φοβερή ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως πρόκειται για τον πιο εξελίξιμο και σταθερό άλτη των τελευταίων ετών και φυσικά τον κορυφαίο Ευρωπαίο.

Ο Χουάν Ετσεβαρία (Κούβα) κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το πρώτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με άλμα στα 8,41 μ., αλλά δεύτερη χαμηλότερη προσπάθεια από του Έλληνα. Ο Κουβανός είχε κάποιο πρόβλημα με το πόδι του κι έτσι δεν εκτέλεσε το πέμπτο του άλμα, ενώ και στην έκτη προσπάθεια σταμάτησε πριν φτάσει στη βαλβίδα. Πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέβηκε και ο τρίτος του σημερινού αγώνα, ο επίσης Κουβανός Μίκελ Μάσο με 8,21 μ.

Το 8,41 μ. που χάρισε το χρυσό μετάλλιο στον Μίλτο Τεντόγλου είναι η καλύτερη επίδοση νικητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 2004 και τη διοργάνωση της Αθήνας, εκεί όπου ο Φίλιπς είχε πετύχει 8,59 μέτρα. Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα επιστρέφει στα χέρια Ευρωπαίου αθλητή μετά το 2012, τότε που τη νίκη είχε κατακτήσει ο Ράδερφορντ. Ο Τεντόγλου στα 23 του χρόνια είναι σίγουρο πως θα έχει την ευκαιρία να δεκδικήσει πολλές φορές ακόμη την κορυφή μεγάλων διοργανώσεων. Ο νεαρός έχει στην κατοχή ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ένα χρυσό σε Ευρωπαϊκό ανοιχτου και δύο χρυσά σε ευρωπαϊκά κλειστού. Πλέον το μόνο που του λείπει είναι το χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 2022.

Η συνέχεια ήρθε με τον Λευτέρη Πετρούνια που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Ο «άρχοντας των κρίκων» έκανε άλλη μία κατάθεση ψυχής στο στάδιο Αριάκε και συγκέντρωσε 15,200 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6,300, βαθμός εκτέλεσης: 8,900) σ’ έναν πολύ δύσκολο τελικό, όπου αγωνίστηκε προτελευταίος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ.

Ένα επιπλέον βήμα στην έξοδο, κατά την ολοκλήρωση του προγράμματός του, τον κράτησε στη 3η θέση και δεν του επέτρεψε να διατηρήσει τον τίτλο του «χρυσού» Ολυμπιονίκη, πέντε χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Ρίο.
Έστω και αν δεν ήρθε η νίκη, όμως, αυτό το μετάλλιο αποτέλεσε μία δικαίωση για όλους τους κόπους των τελευταίων ετών, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό στον ώμο, τη δύσκολη χειρουργική επέμβαση και τη μακρά αποθεραπεία που τον απομάκρυνε από την Ολυμπιακή πρόκριση, ώσπου να πετύχει την υπέρβαση που τον έφερε τελικά στο Τόκιο.

«Χρυσός» Ολυμπιονίκης των κρίκων αναδείχθηκε ο ισχυρότερος ανταγωνιστής του Πετρούνια, ο Κινέζος Γιανγκ Λιου, ο οποίος πήρε 15,500 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6,500, βαθμός εκτέλεσης: 9,000) και κατέκτησε το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα, πέντε χρόνια μετά την 4η θέση που είχε πάρει στον αντίστοιχο τελικό των κρίκων στο Ρίο.

Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο δεύτερος Κινέζος εκπρόσωπος, Χάο Γιόου, με 15,300 β. και με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας στο πρόγραμμά του (βαθμός δυσκολίας: 6,700, βαθμός εκτέλεσης: 8,600), βελτιώνοντας επίσης την κατάταξή σου σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όπου είχε πάρει την 6η θέση.

Το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια είναι το έκτο στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής Γυμναστικής στον θεσμό: Δύο μετάλλια έχει να επιδείξει ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ένα χρυσό (Αθήνα 2004) και ένα ασημένιο (Σίδνεϊ 2000) επίσης στους κρίκους, ενώ από ένα μετάλλιο έχουν χαρίσει στην Ελλάδα ο Ιωάννης Μελισσανίδης (Ατλάντα 1996: χρυσό στις ασκήσεις εδάφους) και το ελληνικό ανσάμπλ (Ειρήνη Αϊνδιλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου) που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στου Ολυμπιακούς Αγώνες «Σίδνεϊ 2000».

Η επιστροφή του Λευτέρη Πετρούνια στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (05/08) στις 12:20 το μεσημέρι, με την πτήση “QR 203” της “Qatar Airways” από την Ντόχα

Η κατάταξη στον τελικό των κρίκων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο:

1. Γιανγκ Λιου (Κίνα) 15,500 β.
2. Χάο Γιόου (Κίνα) 15,300 β.
3. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 15,200 β.
4. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 14,900 β.
5. Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία) 14,866 β.
6. Ντενίς Αμπλιαζίν (Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή) 14,833 β.
7. Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14,600 β.
8. Αρτούρ Ζανέτι (Βραζιλία) 14,133 β.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη