Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτήσεις ζήτησε ο υπουργός για τα λάθη στις πληρωμές – Προσφυγή των κτηνοτρόφων στη δικαιοσύνη – Τι θα γίνει με τις ενισχύσεις στον Έβρο

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τα λάθη στην πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι, ανάμεσα σε αυτούς και οι κτηνοτρόφοι του Έβρου, ζητώντας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να ενημερωθούν για την κάκιστη πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγή – μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την συγκεκριμένη πληρωμή. Οι παραγωγοί του Έβρου δηλώνουν ανάστατοι, από αυτήν την κατάσταση, η οποία ήταν το κερασάκι στην τούρτα, για όσα βιώνουν το τελευταίο διάστημα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην περιφέρεια ΑΜΘ παραμένουν αδιάθετα 2εκ. ευρώ για την προμήθεια και αγορά των ζωοτροφών τους.

Να θυμίσουμε, πως τριγμούς έχει προκαλέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2023 για τους παραγωγούς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εκφράζοντας τη δυσφορία της για τους χειρισμούς της υπόθεσης από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζήτησε τις παραιτήσεις της, καθώς της χρεώνει όλη την ευθύνη για τη διαδικασία. Πάντως, ο πρόεδρος του οργανισμού Βαγγέλης Σημανδράκος, η θητεία του οποίου λήγει σε έναν περίπου χρόνο, αρνείται να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έχουν γίνει λάθη στις πληρωμές και έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους αγρότες, την ίδια ώρα που το υπουργείο είχε ζητήσει να υπάρχει προσοχή στις πληρωμές, δικαιοσύνη, διαφάνεια και σωστή κατανομή των ενισχύσεων.

Στην περιφέρεια ΑΜΘ συνέβη, ότι ακριβώς συνέβη και στην Θεσσαλία, δηλαδή οι ενισχύσεις δεν δόθηκαν, καθώς λόγω των καταστροφών και της παράτασης που δόθηκε προς διευκόλυνση των παραγωγών για την υποβολή των δηλώσεων τους, η διαδικασία δεν προχώρησε, όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να μην γίνει η αποσφαλμάτωση. Σύμφωνα, με τον Εβρίτη υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Κελέτση οι διορθώσεις των λαθών θα γίνουν  και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δοθεί τα σωστά ποσά σε δικαιούχους και πληγέντες του νομού.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη