Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Ορεστιάδα: Ένα καραγάτσι για τα 100 χρόνια ιστορίας της και σκυταλοδρομία 100 χλμ

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και αξιόλογες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της νεότερης πόλης της Ελλάδας, της Νέας Ορεστιάδας (1923-2023) ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, 9 Απριλίου 2023.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Δρομέων Ορεστιάδας βρήκε πρόσφορο έδαφος – κυριολεκτικά – και έτσι, μετά από 100 χιλιόμετρα σκυταλοδρομίας τιμήθηκαν τα 100 χρόνια ιστορίας με τη φύτευση στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπροστά από το δημαρχείο, ενός μικρού δέντρου: ένα καραγάτσι θα αναπτύσσεται πλέον στο κέντρο της Ορεστιάδας με υψηλό συμβολισμό για την επετειακή χρονιά.

Από νωρίς το πρωί περισσότεροι από 100 δρομείς διένυσαν τμηματικά τα 100 χιλιόμετρα από το τελωνείο των Καστανεών έως την πλατεία Δασίου στην Ορεστιάδα. Πέρασαν από 17 χωριά όπου στο καθένα ξεχωριστά τελέστηκε μια μικρή γιορτή, οι πρόεδροι και κάτοικοι υποδέχονταν τους δρομείς και προσέφεραν λίγο χώμα από τον τόπο τους σε ειδικό δοχείο το οποίο κατέληξε στο σημείο της φύτευσης. Εκεί, τα χώματα από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας αναμίχθηκαν με αυτά της ίδιας της πόλης και έτσι, αυτά τα χώματα που ένωσαν ανθρώπους από διάφορες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης πριν 100 χρόνια, θα θρέφουν στο μέλλον και θα αναπτύσσουν ένα καραγάτσι, σύμβολο ενότητας, συνεργασίας και προόδου.

Αξιοσημείωτο δε, ότι για το υπόλοιπο της ζωής του, αυτό το καραγάτσι ανέλαβε να το φροντίζει ο ίδιος ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας, διότι “πρέπει να μάθουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην καταληκτική ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής Μανουσίδης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της δράσης.

Ο ίδιος, μαζί με το δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και τη δημοτική σύμβουλο που εκτελεί και χρέη προέδρου της Επιτροπής που συστάθηκε για τον εορτασμό των 100 χρόνων Ζήνα Ζάχαρη, έριξαν τις πρώτες φτυαριές στη φύτευση του δέντρου. “Το μήνυμα που περάσατε σήμερα να είναι οδηγός για τα επόμενα χρόνια και για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε από τη μεριά του ο κ. Μαυρίδης. “Με ενότητα, με ομαδική προσπάθεια, με την εικόνα που δείξατε σήμερα, που έδειξαν όλες οι τοπικές κοινότητες σήμερα, μπορούμε να πάμε μπροστά” κατέληξε στο σύντομο χαιρετισμό του, εκφράζοντας συγχαρητήρια σε όλους.


ΠΗΓΗ: radioevros.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη