Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ορεστιάδα: Ανέγερση Μνημείου για τους πρόσφυγες προγόνους τους σχεδιάζουν οι «Γκαγκαβούζηδες»

Η ανάδειξη των προγόνων τους και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί βασικό στόχο της Ένωσης Συλλόγων Παράδοσης και Δημιουργίας «Οι Γκαγκαβούζηδες». Η ανέγερση ενός μνημείου για το σκοπό αυτό, στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας , είναι πρότασή τους προς τον τοπικό δήμο, ώστε να «υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, να τιμούμε τους προγόνους μας» επεσήμανε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Παπαδόπουλος, με αφορμή το 7ο Αντάμωμα των Γκαγκαβούζηδων που θα γίνει στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου στη Ν. Ορεστιάδα.

Ως δεύτερο στόχο ανέφερε την έκδοση ενός βιβλίου το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο να εκδοθεί και περιλαμβάνει καταγραφές από προσωπικές έρευνες, για την ιστορία, λαογραφία, έθιμα και την παράδοση των Γκαγκαβούζηδων. «Δυστυχώς ξεκινήσαμε πολύ αργά να νοιαζόμαστε για την ανάδειξη της ιστορίας μας και των προγόνων μας» παραδέχθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι Γκαγκαβούζηδες ή Γκαγκαβούζοι, αν και σήμερα αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το 90% των κατοίκων της πόλης, ήταν μία «παρεξηγημένη» πληθυσμιακή ομάδα Ελλήνων χριστιανών ορθόδοξων προσφύγων, εξαιτίας του ότι ήταν τουρκόφωνη. «Δεν μιλούσαν ελληνικά όταν ήρθαν εδώ και η επικοινωνία με τους υπόλοιπους κατοίκους ήταν δύσκολη, μέχρι να επανέλθουν στην ελληνική λαλιά».

Η γκαγκαβούζικη διάλεκτος έχει διαφορές από την τουρκική γλώσσα αλλά είναι πανομοιότυπη με τη γλώσσα των Γκαγκαούζων της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Γκαγκαουζίας που βρίσκεται στη νότια Μολδαβία». Οι Γκαγκαβούζηδες ερχόμενοι στην Ελλάδα, το 1923 κατοίκησαν σε διάφορες περιοχές όπως στους νομούς Ροδόπης, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς με τους περισσότερους να παραμένουν στον Έβρο.

Στο 7ο Αντάμωμα ή αλλιώς Γκιορουσμέ, αναμένεται να συμμετέχει μεγάλος αριθμός συλλόγων από χωριά όπου κατοικούν Γκαγκαβούζηδες σε νομούς της Β. Ελλάδας αλλά και από την Γκαγκαουζία, τη Βουλγαρία και την Ουρκανία, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης. Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και η τελετή βράβευσης του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Κomrat, πρωτεύουσας της Γκαγκαουζίας, για την στήριξη, την ανάδειξη και προβολή του τμήματος της Ελληνικής Φιλολογίας του  Πανεπιστημίου.

ΠΗΓΗ :ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη