Επανέρχεται μετά από ένα οκτάμηνο αδράνειας, η δημιουργία χρυσωρυχείου στην περιοχή Ροζινο της Βουλγαρίας σε απόσταση 13 χλμ. από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.
«Εκεί κοντά είναι και ο Ερυθροπόταμος της Βουλγαρίας που είναι μίξη του Διαβολορέματος που έχουμε στην Ελλάδα και του Ασπροπόταμου που έχει η Βουλγαρία. Αυτός ο Ερυθροπόταμος μπαίνει στην Ελλάδα από το ύψος της Πολιάς του Διδυμοτείχου. Είναι σίγουρο ότι τα ποτάμια μεταφέρουν πάντα τα υλικά αυτά που είναι απώλεια της λειτουργίας των χρυσωρυχείων,» σύμφωνα με το μέλος της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου Γιώργο Δεμερίδη.
Η κινητοποίηση των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής σε συνδυασμό με τις ομόφωνες αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ αλλά και δημοτικών συμβουλίων του νομού και των Σαππών – Ροδόπης, κατά της δημιουργίας μιας τέτοιας επένδυσης, απέτρεψαν προσωρινά, όπως τονίζει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, το μέλος της Οικολογικής εταιρείας Εβρου Γιώργος Τζίρας, μια τέτοια κίνηση που από τον περασμένο Ιανουάριο οι οικολογικές οργανώσεις της Βουλγαρίας τους είχαν ενημερώσει.
«Πρόκειται για την εταιρεία Dante Αυστραλιανών συμφερόντων η οποία κινείται με δυο θυγατρικές με σκοπό να ενεργοποιήσουν το έργο που σταματήσαμε, τονίζει. Ξεκινούν χρυσορυχεία διάσπαρτα στην Θράκη. Η ρύπανση δεν έχει σύνορα .Τα εναέρια απόβλητα έχουν 100 χλμ. εμβέλεια διασποράς ρυπαίνοντας τους ποταμούς ‘Αρδα, Ερυθροπόταμο και Έβρο»
Όπως αναφέρθηκε οι επενδυτές καθησυχάζουν τους αρμοδίους οτι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ενώ είναι ήδη έτοιμοι να πάρουν αδειοδότηση.
«Έχουμε ως χώρα μέλος της ΕΕ λόγους να ασχοληθούμε με το ζήτημα αυτό. Δεν σηκώνει ο τόπος παραπάνω αρνητικές επενδύσεις με αφορμή και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.»
Ο κ. Τζίρας παίρνοντας αφορμή πρόταση που τους έγινε από την Βουλγαρία, τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη της Διασυνοριακής Οικολογικής Αξιολόγησης αφού στις Μ.Π.Ε που γένονται νόμιμα , τις παρακολουθούν υπάλληλοι των εταιρειών και όχι ανεξάρτητες ομάδες επιστημόνων από τους φορείς εργαζομένων. Κάτι που αποτελεί πρόβλημα, προσθέτοντας ότι «αν δεν ζητήσουμε να έχουμε στα χέρια μας όλες αυτές τις υπηρεσίες και να παρακολουθούμε, δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε έμμισθους υπαλλήλους των εταιρειών.»
Ήδη έχει δρομολογηθεί η ενημέρωση μελών και πολιτών της περιοχής, η αποστολή εγγράφων, η ενημέρωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης -Έβρου και όλων των αιρετών της περιφερείας ΑΜ-Θ, της επιτροπής Αγώνα στις Σκουριές και των Οικολογικών Οργανώσεων της Βουλγαρίας.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ