Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Ορεστιάδα: Κατεδαφίζεται το πρώτο «αστικό» σπίτι – Σε αυτό γεννήθηκε ο πρώην Υπουργός Π. Χατζηνικολάου

Ένα από τα πιο ιστορικά οικήματα της Νέας Ορεστιάδας από αύριο δεν θα υπάρχει καθώς όπως έκανε γνωστό ο απόγονος της οικογένειας Δημήτρης Χαρνίδης μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό, θα γίνει αναγκαστική κατεδάφιση διότι διαπιστώθηκε πρόβλημα στατικότητας.

Πρόκειται για το πρώτο «αστικού» τύπου οίκημα (γιατί είχε εσωτερική τουαλέτα και μπάνιο) που βρίσκεται επί της οδού Εμμανουήλ Ρήγα. Χρονολογείται περίπου το 1926-1930 φέροντας πολλές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν σε αυτό. Μία από αυτές είναι και η γέννηση του πρώην υπουργού Βορείου Ελλάδος (Μακεδονίας και Θράκης) Παναγιώτς Χατζηνικολάου, πατέρα του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Χαρνίδης, ο οποίος έζησε και εκείνος μέχρι τα 5 του χρόνια στο συγκεκριμένο σπίτι, η κληματαριά (άνω των 100 ετών) που δεσπόζει ακόμη και σήμερα στην αυλή, είχε έρθει από το Κάραγατς της Αδριανούπολης.

Στην γερμανική κατοχή, το σπίτι επιτάχθηκε για να μείνει ο Γερμανός διοικητής και ο υποδιοικητής των δυνάμεων κατοχής του Γ’ Ράιχ. Απέναντι ακριβώς στο ιατρείο του Εμμανουήλ Ρήγα ήταν το διοικητήριο των Ναζί.

Την δεκαετία του 60 διέμενε εκεί και ο πρόξενος της Αδριανουπόλεως κ. Παπαδόπουλος.

Δυστυχώς από την Δευτέρα θα μείνουν μόνο οι φωτογραφίες όσον επιθυμούν να το αποθανατίσουν και μακάρι να μπορούσε να γίνει διαφορετικά ώστε να παραμείνει και να αναπαλαιωθεί, αποτελώντας ένα μνημείο της Ορεστιάδας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη