Το έθιμο της “Βαρβάρας”, αυτού του παραδοσιακού θρακιώτικου εδέσματος από σιτάρι, ζάχαρη, κανέλλα, φρούτα και ξηρούς καρπούς, αναβίωσε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ορεστιάδας την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ανήμερα του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας και προστάτιδας του Πυροβολικού.
Οι κυρίες του Συλλόγου ετοίμασαν κουπάκια με “Βαρβάρα” και στη συνέχεια ντυμέμες με παραδοσιακές φορεσιές τα μοίρασαν σε καταστήματα της Ορεστιάδας και στους υπαλλήλους του Δημαρχείου, προς υγεία και ευφορία.
Παράλληλα, στο Μουσείο φιλοξενήθηκαν μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου, όπου ενημερώθηκαν για τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του εδέσματος από την κ. Στέλλα Παπαναστασίου, μαγείρισσα παραδοσιακής κουζίνας και γεύσεων, από τη Νέα Βύσσα.
Η Αντιπρόεδρος του Μουσείου, κ. Βέρα Μαυρίδου και ο π. Παναγιώτης Σαββόπουλος μιλήσαν στα παιδιά για την ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, αλλά και για τον θρησκευτικό συμβολισμό, που έχει αυτό το διατροφικό έθιμο στη Θράκη και αλλού.