Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Ορεστιάδα: “Οι Θράκες” στους δρόμους με το έθιμο της “Βάγιας”

Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων ανά την Ελλάδα, κυριαρχούν δρώμενα αγερμικού χαρακτήρα τα οποία αναλαμβάνει το γυναικείο φύλο.

Σε πολλές κοινότητες της Θράκης, ανάλογα με την εορτή, κρατούν ένα ομοίωμα φτιαγμένο από σκούπα το οποίο ονομάζουν “Λάζαρο” ή από το αντί του αργαλειού, το οποίο ονομάζουν “Βάγια”.

Το ομοίωμα αυτό μεταφέρει το νεκραναστάσιμο μήνυμα της γιορτής του Λαζάρου, και προμηνύει την Ανάσταση του Χριστού.

Στις μέρες μας, τα δρώμενα αυτά στις περισσότερες μικρές κοινωνίες, τείνουν να εξαλειφθούν. Έτσι, τη σκυτάλη παίρνουν οι σύλλογοι των κατά τόπους αστικών κέντρων, για να τα θυμίσουν στους μεγάλους, αλλά και να τα μάθουν στους μικρούς.

Αυτή η μεταφορά, έχει επιφέρει πλέον και ορισμένες αλλαγές, όπως την προσθήκη μουσικών οργάνων, τον καλαντισμό στους δρόμους των πόλεων, έναντι των σπιτιών των χωριών κ.ά.

Μια τέτοια εικόνα θέλησαν να μεταφέρουν χθες “Οι Θράκες” στους δρόμους της Νέας Ορεστιάδας με το έθιμο της “Βάγιας” και τους καλαντισμούς από το χωριό Ελιά, τα οποία λέγονται με παραλλαγές και σε άλλα χωριά της πολιτισμικής ομάδας των Πετρωτών, καθώς και σε άλλα χωριά του Τριγώνου.

ΠΗΓΗ: thracenews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email