Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ορεστιάδα: Προβλήματα αμπελοτεμαχίων στα Αμπελάκια και αλλού φέρνει η νέα καταγραφή

Προβλήματα  στους αμπελουργούς φέρνει στο φως η καταγραφή των αμπελοτεμαχίων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που θα τους επιτρέπουν να εκδίδουν άδεια απόσταξης της παραγωγής τους.

Με αφορμή την προ ημερών συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε  στο Σουφλί παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειαρχη Βασίλη Δελησταμάτη οι αμπελουργοί της περιοχής ενημερώθηκαν μέσω της ΔΑΟΚ για τη  νέα  κατάσταση που θα επικρατήσει αναφορικά με την απόσταξη τσίπουρου.

Ο κ Δελησταμάτης μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τόνισε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να γίνει η καταγραφή κάθε αμπελοτεμαχίου και μιας σειράς άλλων ενεργειών που θα οδηγήσουν στην τελική έκδοση της άδειας απόσταξης.

Πρόκειται όπως είπε για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλη την Ελλάδα με απώτερο σκοπό να μπει μια τάξη στους αμπελοκαλλιεργητές και στην απόσταξη.

Για τους ιδιοκτήτες αμπελιού που δεν ξεπερνούν το 1 στρέμμα καλλιέργειας μόνο  για  ιδιοκατανάλωση, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Το ζήτημα προκύπτει σε μικροπαραγωγούς από τα 2 στρέμματα και πάνω για τα οποία δεν έχουν πάρει της ποσόστωση της οινοποίησης .

Αυτό μαζί με ένα πρόβλημα που αναδείχθηκε στην περιοχή Αμπελακίων Ορεστιάδας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και εξεύρεσης λύσης στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σουφλί παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση.

Πιο συγκεκριμένα στα Αμπελάκια πριν από 40 χρόνια είχε παραχωρηθεί στους κατοίκους από το Δασαρχείο μια έκταση 500 στρεμμάτων με σκοπό να τα καλλιεργήσουν .

Η παραχώρηση αυτή που σημειωτέων δεν χάνεται, έγινε αμπέλια από τους καλλιεργητές της περιοχής και τώρα που ξεκίνησε η  καταγραφή, διαπιστώθηκε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος εγγραφής στο Αμπελουργικό Μητρώο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα συγκομιδής και απόσταξης

Για το ίδιο θέμα όπως είπε ο κ Δελησταμάτης,  πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα και υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου ώστε να ιεραρχηθούν τα προβλήματα ανά ΠΕ με σκοπό την εξεύρεση λύσης.

Φαίνεται πως παλαιά καθεστώτα όσον αφορά τους μικροπαραγωγούς αμπέλου,  μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αυτό γιατί οι άνθρωποι που μεγαλοεπενδύουν στην αμπελοκαλλιέργεια, θέλουν να διαφυλάξουν το προϊόν τους.

Όμως και για όλους τους αμπελουργούς των άνω των δυο στρεμμάτων που επιθυμούν να συνεχίσουν και να επιβιώσουν, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε  μια ομάδα παραγωγών. Γι’ αυτούς γίνεται προσπάθεια από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας όπως είπε ο κ Δελησταμάτης,  να ξεπερασθούν κάποια προβλήματα της νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email