Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ορεστιάδα: 107 χρόνια ιστορίας έχει το Σύστημα Προσκόπων που ανασυστάθηκε και κάνει επανεκκίνηση

Εκατόν επτά χρόνια ιστορίας έχει το Σύστημα Προσκόπων της Ορεστιάδας, που μαζί με τους πρόσφυγες του 1923, μεταφέρθηκε από την Αδριανούπολη στη νέα πόλη που ιδρύονταν πριν έναν αιώνα. Έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί, αφού ακόμα και κατά την πενταετή αδράνεια που υπήρξε τα τελευταία χρόνια, τυπικά το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ορεστιάδας υπήρχε.

Η εικόνα εγκατάλειψης του κτιρίου και της διακοπής των οργανωμένων δράσεων δεν άφησε αδιάφορους τους παλαιούς προσκόπους της πόλης, που μαζί με τους νεότερους ξεκίνησαν πριν 8 μήνες περίπου μία μεγάλη προσπάθεια επανασύστασης, φροντίζοντας, ως πρώτο βήμα, να κάνουν με πολύ εθελοντική δουλειά τις απαιτούμενες εργασίες που έπρεπε να γίνουν στο ιδιόκτητο κτίριο των προσκόπων, το οποίο τους στεγάζει από το 1954.

«Επανερχόμαστε με αναπτερωμένο ηθικό», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων Ορεστιάδας, Νάνσυ Νικίδου, τονίζοντας πως «η μεγαλύτερη χαρά όλων είναι να ξαναβλέπουμε τα παιδιά να προσεγγίζουν τον προσκοπισμό και μέσα από τις δράσεις του να ξαναβρίσκουν τη χαρά του παιχνιδιού και της ομαδικότητας». Η όλη προσπάθεια έγινε συντονισμένα με τους Έφορους Έβρου και ΑΜΘ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που αναμένεται να παραστούν και στα επίσημα εγκαίνια που θα γίνουν στις 20 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη του Συστήματος Ορεστιάδας επιδιώκουν να έχουν επαφή και επικοινωνία με όλη την προσκοπική κοινότητα που υπήρχε στην πόλη, αλλά και με τον δήμο, προκειμένου να υποστηριχτούν οι συμπληρωματικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Νικίδου, στον σχεδιασμό που έχει γίνει, προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, είναι η αλλαγή της μεγάλης τζαμαρίας στην πρόσοψη του κτιρίου και η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των εσωτερικών χώρων, η οποία θα γίνει βάσει μελέτης. Θετικό, σύμφωνα με την ίδια, είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η προσπάθεια επανεκκίνησης που γίνεται, ήταν αρκετοί αυτοί που προσέγγισαν το Σύστημα Προσκόπων της πόλης, «ακόμα και φοιτητές, που έγιναν και βαθμοφόροι», ανέφερε συγκεκριμένα.

Η ανασύσταση του προσκοπισμού στην Ορεστιάδα έρχεται έναν χρόνο περίπου μετά την αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε και στο Σύστημα Προσκόπων του Διδυμοτείχου, με το οποίο, όπως ανέφερε η κ. Νικίδου, υπάρχει επικοινωνία και γίνονται και κοινές δράσεις. Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου των προσκόπων στην Ορεστιάδα και η επίσημη επανεκκίνηση της δράσης τους θα γίνουν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί.

Πηγή: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη