Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ορφανού: «Το φιλότιμο και ο ηρωισμός φτάνουν σε ένα όριο. Τα νοσοκομεία χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό»

«Έχουμε κουραστεί από τη διαδικασία, μας φοβίζει το άγνωστο της νόσου», εξομολογείται η Εύη Ορφανού, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και σπανίων παθήσεων Έβρου και αν. γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο 105.5» και την εκπομπή «Ξυπνήστε!» η κ. Ορφανού έκανε μια αναδρομή στον έναν χρόνο πλέον που βιώνουν όσοι χρειάζονται χημειοθεραπείες και χειρουργεία, τονίζοντας πως ενώ ξεκινήσαμε καλά στην αρχή, ο εφησυχασμός και η μη ενίσχυση του ΕΣΥ μας έφεραν σε οριακό επίπεδο.

«Πάνω από όλα χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. Τα νοσοκομεία έχουν ένα όριο, το φιλότιμο και ο ηρωισμός φτάνουν σε ένα όριο κάποια στιγμή» λέει η κ. Ορφανού.

Αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς, όπως ανάγκη προηγουμένου τεστ COVID-19 πριν την επίσκεψη σε νοσοκομείο, τεστ όμως που αργούσαν να βγάλουν αποτέλεσμα ώστε αυτό να εισαχθεί στη βάση δεδομένων και άρα ακυρώνονταν η χημειοθεραπεία (!).

Βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη γιατρών, όπως ογκολόγοι, ενώ στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν υπάρχει έλλειψη και σε ειδικευόμενους.

Τα προβλήματα των καρκινοπαθών μεγεθύνονται στην περίπτωση της Αθήνας λόγω και του πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού, λέει η αν. γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην πρακτική των μετατροπών απλών κλινών σε κλίνες για COVID-19.

«Ξεχάσαμε όλες τις υπόλοιπες ασθένειες» λέει χαρακτηριστικά η Εύη Ορφανού και έδειξε και στους παγκόσμιους δείκτες εν μέσω πανδημίας, όπου οι διαγνώσεις καρκίνου και οι παραπομπές για επεμβάσεις έχουν μειωθεί δραματικά, σε ποσοστά από 40% έως 80%.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email