Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Ουκρανία: Τι ρόλο μπορεί να παίξει το λιμάνι Αλεξανδρούπολης και της Σούδας

Συγκλήθηκε το πρωί της Τρίτης το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να γίνει μία πρώτη γεωστρατηγική ανάλυση των κινδύνων που εγκυμονούν οι ανησυχητικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση αλλά και όλων των κινδύνων με τις οποίες είναι ή μπορεί να έρθει αντιμέτωπη η χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές προσδιόριζαν ως κατεξοχήν θέματα της σημερινής συνεδρίασης την ασφάλεια της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Αθήνα παρακολουθεί με εύλογη ανησυχία τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης μετά το διάγγελμα Πούτιν, καθώς σε ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να επέμβουν στρατιωτικά – κάτι που προς το παρόν αποκλείει η Ουάσιγκτον – μπορεί να ζητηθεί από τους συμμάχους η Σούδα για να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά αεροναυτικών δυνάμεων και η Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη. Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι είμαστε ακόμα μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr – Έλλη Τριανταφύλλου

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email