Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Ο αλλοπρόσαλλος καιρός καίει το σπαράγγι, ζητούμενο η ρευστότητα για τους παραγωγούς

Για ικανοποιητικές εν μέρει τιμές κάνουν λόγο παραγωγοί και Συνεταιρισμοί, όμως τα έχουν όπως λένε βρει… σκούρα με τον καιρό.

Με εμπόδια ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες περίπου η συγκομιδή του σπαραγγιού, ενός σχεδόν αποκλειστικώς εξαγόμενου προϊόντος, που προσπαθεί να επιτύχει πρωιμότητα και να προλάβει τις αγορές στην ΕΕ, πριν πέσουν (στην αγορά) τα ξένα σπαράγγια. Φέτος, για μια ακόμα χρονιά, οι συνθήκες διαμορφώνονται πολύ δύσκολες για τους παραγωγούς, λόγω της εναλλαγής των θερμοκρασιών που ρίχνουν τις αποδόσεις, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης.

Την Πέμπτη 1 Απριλίου ξεκίνησε η συγκομιδή σπαραγγιού στο Τυχερό Έβρου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από το νεοσύστατο Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης, κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης, υπάρχει αβεβαιότητα λόγω της γνωστής κατάστασης με τον κορονοϊό, όμως επικρατεί και η πεποίθηση πως εν τέλει μπορεί να πάει καλά εμπορικά το σπαράγγι που κατά συντριπτικό βαθμό εξάγεται, εφόσον στην ΕΕ αίρονται τα μέτρα καραντίνας. Ο κ. Μαλτεπιώτης στέκεται, επίσης, στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τώρα οι παραγωγοί με την έναρξη της συγκομιδής για το έτος 2021, καθώς τα εργατικά είναι πολλά, το ίδιο και το κόστος παραγωγής στο προϊόν που μπορεί να ανέλθει και σε 800 ευρώ το στρέμμα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, είναι αδιανόητο να μαζεύουμε τη σοδειά του 2021 και να μην έχει ακόμα τακτοποιηθεί το θέμα της συνδεδεμένης και να έχει πληρωθεί ήδη, ανεξάρτητα αν ως ποσό είναι ιδιαίτερα χαμηλό (γύρω στα 62 ευρώ το στρέμμα).

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Nespar ιδρύθηκε το 1994 από μια ομάδα παραγωγών της περιοχής Χρυσοχωρίου του δήμου Νέστου Καβάλας και από τότε ασχολείται με την καλλιέργεια σπαραγγιού. Αρχικά αποτελούνταν από 40 παραγωγούς και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έφταναν τα 762 στρέμματα. Σκοπός της ίδρυσης του Συνεταιρισμού ήταν η καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών, η πιο οργανωμένη διάθεση των φρέσκων σπαραγγιών των παραγωγών. Οκτώ χρόνια μετά, έχοντας εδραιώσει ένα πολύ καλό όνομα για το σπαράγγι Nespar στην Ευρωπαϊκή αγορά καθώς και μετά από πειράματα που έγιναν στην περιοχή, ο Συνεταιρισμός αποφάσισε το 2002 να μπει και σε άλλα προϊόντα, όπως το ακτινίδιο για παράδειγμα. Όπως τώρα αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού, κ. Κώστας Μαραγκόζης, εδώ και 15 ημέρες περίπου ξεκίνησε η συγκομιδή του προϊόντος και με ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, λόγω της ζήτησης που φέρνει το Πάσχα των Καθολικών. Ωστόσο, ο αλλοπρόσαλλος καιρός του τελευταίου διαστήματος με τις εναλλαγές κρύου – ζέστης έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς του σπαραγγιού, που είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν ως προς τον τρόπο και το χρόνο που συγκομίζεται. Φέτος ενώ κάποια κτήματα πήγαν να δώσουν φουλ παραγωγή προς τις 20 Μαρτίου, ώστε να επιτύχουμε την πρωιμότητα που τόσο μεγάλο ρόλο παίζει στην Ευρωπαϊκή αγορά (να προλάβουν δηλαδή τα Ελληνικά σπαράγγια να μπουν στην αγορά της Γερμανίας, πριν τα Γερμανικά), εντούτοις δεν έγινε αυτό λόγω του κρύου, υποστηρίζει ο κ. Μαραγκόζης, σύμφωνα με τον οποίο, μόλις τώρα, δηλαδή στις αρχές Απριλίου, μπαίνει η περιοχή σε φουλ απόδοση, δηλαδή καθυστερημένα. Αξίζει να σημειωθεί, προσθέτει ο κ. Μαραγκόζης, ότι πρόσθετες δυσχέρειες στην συγκομιδή, άρα στην πρωιμότητα και κατ΄επέκτασιν στην τιμή, αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και λόγω της έλλειψης εργατών για τους γνωστούς λόγους.

Τέλος, στην Αιτωλοακαρνανία, όπως μας είπαν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου, η συγκομιδή του σπαραγγιού έχει ξεκινήσει εδώ και 10 ημέρες περίπου. Ο Συνεταιρισμός έχει 70 μέλη – παραγωγούς και ασχολείται και με την τυποποίηση λευκού και πράσινου σπαραγγιού.

Πηγή: agrotypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη