Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Αυγενάκης συνάντησε τους μελισσοκόμους στην Αθήνα – «Θα προστατεύσουμε την ελληνική παραγωγή» – Ποια μέτρα στήριξης ανακοίνωσε

Μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα και με την συμμετοχή των Εβριτών, προχώρησαν χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, όπου έστησαν τα μελίσσια τους και άναψαν τα καπνιστήρια μπροστά από τη Βουλή. Περίπου 40 φορτηγά παρατάχθηκαν στην πλατεία μαζί με δεκάδες μελίσσια, ενώ οι περίπου 2.000 μελισσοκόμοι διαμαρτυρήθηκαν με τα καπνιστήρια στα χέρια, ενώ άλλοι κρατούσαν μαύρες σημαίες.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων, που έθεσε η συντονιστική επιτροπή, ο υπουργός τόνισε, ότι έχει δώσει εντολή να επεκταθούν και στο μέλι οι έλεγχοι στην αγορά. Επίσης, ο κύριος Αυγενάκης ζήτησε από τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην σύσταση διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού. Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.

Επίσης, έχει νομοθετηθεί η αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι.

Συμφωνήθηκε να καταστεί υποχρεωτικό να αναγράφονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί της υποχρέωσης αναγραφής της ένδειξης από χώρες εντός ΕΕ ή εκτός ΕΕ, όπως ισχύει σήμερα για τα μίγματα μελιού. Σε νομοσχέδιο που εισάγεται προς έγκριση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο, γεγονός που σημαίνει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για προστασία των ελληνικών προϊόντων- και του μελιού- από ελληνοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις, ο υπουργός είπε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 61 εκατ. Ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 95%. Τέλος, υπενθύμισε ότι καταβλήθηκαν 15 ευρώ ανά κυψέλη σε όλους τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες σε Θεσσαλία και Έβρο.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΛΓΑ ο πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στους κινδύνους που καλύπτει ο υφιστάμενος Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, οι περισσότεροι των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα των μελισσοκόμων. Επεσήμανε, ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει καλύψει και ζημιές πέραν των καλυπτόμενων από τους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ, με προγράμματα από την Κρατική Αρωγή, όπως στις περιπτώσεις των θεομηνιών. Τόνισε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από τους παραγωγούς, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί – εκ του νόμου- να υπάρξει συμψηφισμός οφειλών ασφαλίστρων και καταβολής αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή εκτιμητικού τέλους, υπενθύμισε ότι δεν ζητείται στις περιπτώσεις των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα ωστόσο δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ καταδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην υποχρέωση δήλωσης όλων των μονάδων μελισσοκομίας, ανέφερε ότι σήμερα οι ασφαλισμένοι μελισσοκόμοι είναι 14.750,έχουν δηλωθεί 2.015.483 κυψέλες και οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 1.058.109 €.

Η αποζημίωση είναι 70€, για την απώλεια μελισσοσμήνους, 30€ για την απώλεια κυψέλης ενώ η ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά μελισσοσμήνος και κυψέλη είναι μόνον 0,53€. Και ο κύριος Λυκουρέντζος ανέφερε, ότι και για λειτουργικούς λόγους του ΕΛΓΑ είναι επιβεβλημένη η ψηφιακή οργάνωση των μελισσοκόμων, ανακοίνωσε δε ότι στο σχεδιασμό του οργανισμού με τον νέο κανονισμό είναι η αποζημίωση του 100% των ζημιών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email