Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο εμπαιγμός του Βόρειου Έβρου και η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό

Γράφουν οι Γιώργος Καμίνης και Βασίλης Χρονόπουλος

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες αρχών και κατοίκων του Βορείου Έβρου, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε την 1η Μαρτίου την  απόφαση “να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα”  στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στον Έβρο. Από τις επόμενες ώρες της ανακοίνωσης μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως στον Έβρο θα αυξηθεί μόνο η δυναμικότητα του τοπικού Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ). 

Η ίδρυση και προφανώς η επέκταση των ΚΥΤ είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αντίθετα, η αρμοδιότητα για τα Προαναχωρησιακά Κέντρα ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

‘Ενα μήνα μετά τις “διαβεβαιώσεις” της κ. Πελώνη, στις 8 Απριλίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση για τη “Χορήγηση άδειας χωροθέτησης και κατασκευής” νέας δομής, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται για τις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Χωρίς την υπογραφή του, αρμόδιου για τα ΠΡΟΚΕΚΑ, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Η άγνωστης ταυτότητας δομή επεκτείνεται κατά 33 στρέμματα που προστίθενται στα 25 υπάρχοντα. Το σύνολο των 58 στρεμμάτων αντιστοιχεί στο μέγεθος της δομής που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στη Λέρο. Δομή που περιλαμβάνει υποδομές για μακρά παραμονή αιτούντων άσυλο.

Όσοι γνωρίζουν, έστω και ελάχιστα, τη σχετική νομοθεσία απόρησαν με την κυβερνητική εξαγγελία για επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ χωρίς επέκταση του ΚΥΤ. Οι δυο δομές, όταν συνυπάρχουν στα σύνορα, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να μπει κάποιος σε διαδικασία επιστροφής (ΠΡΟΚΕΚΑ) θα πρέπει να έχει ήδη περάσει από διαδικασία υποδοχής, ταυτοποίησης, υποβολής και εξέτασης του αιτήματος ασύλου. Όλα τα παραπάνω όμως χρειάζονται χρόνο, ακόμα κι αν η χώρα μας αυξήσει θεαματικά τους ρυθμούς με τους οποίους διαχειρίζεται τις διαδικασίες καταγραφής και ασύλου. Χρόνος που συνεπάγεται μακρόχρονη παραμονή αιτούντων άσυλο και στον Έβρο.   

Τι είναι, λοιπόν, η νέα αυτή δομή, που κατασκευάζεται στον Έβρο; Προαναχωρησιακό κέντρο όπως μας διαβεβαιώνει η κυβέρνηση ή μια μόνιμη δομή υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως μας υποδεικνύει η λογική και όλα τα αντικειμενικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας; Σ’αυτή την περίπτωση, απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει αποδειχθεί ποικιλοτρόπως και κατ’ εξακολούθησιν αναξιόπιστη σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού, λέμε να πάμε με την πλευρά της  λογικής. 

Ο κουτοπόνηρος αυτός εμπαιγμός των κατοίκων του Βορείου Έβρου δεν αφορά μόνο αυτούς. Είναι ένα θέμα με πολλές διαστάσεις. Θέμα ευρωπαϊκό, καθώς δοκιμάζονται τόσο οι αρχές και αξίες της Ένωσης απέναντι σε όσους ζητούν διεθνή προστασία όσο και η αλληλεγγύη της απέναντι στα κράτη πρώτης εισόδου της ΕΕ. Αλλά και θέμα εθνικό, όπως υποδηλώνει η ίδια η ιστορία της περιοχής. 

Η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, βεβαίως, δεν είναι μόνο ζήτημα δομών. Είναι και ζήτημα διαδικασιών. Τα νησιά δεν πληγώθηκαν επειδή φτιάχτηκαν τα ΚΥΤ στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ. Ούτε καν στην περίπτωση της Σάμου που το τοπικό ΚΥΤ κατασκευάστηκε, ατυχώς, ως γειτονιά της πόλης του Βαθέος. Τα νησιά πληγώθηκαν λόγω των μέτρων εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας που οδήγησαν σε πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο όνομα μιας πολιτικής που υποσχέθηκε ταχείες επιστροφές αλλά απέτυχε.  Μια πολιτική που, μετά από την συσσώρευση πάνω από 40.000 αιτούντων άσυλο στα νησιά κατά τους προηγούμενους μήνες, ετοιμάζεται να πανηγυρίσει και να αυτοδικαιωθεί (για να παγιωθεί και να επεκταθεί) όταν η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφασίσει να δεχθεί 1.500 επιστροφές από τα νησιά μας.

Το Κίνημα Αλλαγής παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, μέσω της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) και την αντίστοιχη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ των πολιτικών του Κανονισμού Δουβλίνο, της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.  Όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στην, υπό κάποια μορφή, επέκταση της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το άσυλο και τη μετανάστευση.  Στον Έβρο, μια τέτοια εξέλιξη δεν αφορά απλώς μια επέκταση δομών: αφορά τη διαιώνιση επικίνδυνων και αποτυχημένων πολιτικών.  

Οι καινούργιες δομές που ετοιμάζονται αποδεικνύουν την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης για την τελεσίδικη καταδίκη της χώρας σε “Νήσο Ellis” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον ίδιο εμπαιγμό έζησαν και οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που ταλαιπωρούνται μέχρι και σήμερα. Ο φαύλος κύκλος όμως πρέπει να σπάσει…

Πηγή: protothema.gr – Γιώργος Καμίνης, Βασίλης Χρονόπουλος

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη