Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο Ερντογάν ζητά μισό κιλό χρυσού από κάθε χρυσοχόο για τονώσει τα άδεια ταμεία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ετοιμάζει έκτακτο φόρο ζητώντας από τα κοσμηματοπωλεία να καταθέσουν χρυσό σε κρατικές τράπεζες για να συγκεντρωθεί επιπλέον κεφάλαιο για την οικονομία, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η τουρκική εφημερίδα Sözcü.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νόμος-«χαράτσι» προβλέπει κάθε χρυσοχόος στην Τουρκία να καταθέσει μισό κιλό χρυσού στις κρατικές τράπεζες, η αξία του οποίου ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε ολόκληρη την Τουρκία δραστηριοποιούνται 40.000 κοσμηματοπωλεία, πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση Ερντογάν φιλοδοξεί να συγκεντρώσει στα ταμεία των τραπεζών της 20 τόνους χρυσού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όποιος κοσμηματοπώλης δεν καταθέσει την ποσότητα αυτή σε τράπεζα, δεν θα μπορεί να «κόψει» κοσμήματα. Οι εγγυητικοί λογαριασμοί θα είναι «κλειστοί» και κανείς από τους ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείου στην Τουρκία δεν θα μπορεί να ανασύρει τον χρυσό από την τράπεζα. 

«Το νομοσχέδιο μοιάζει με τους φόρους που επιβλήθηκαν κατά την οθωμανική εποχή», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Οζτζάν Αϊγκούν, ενώ ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε πως η ποσότητα χρυσού που ζητείται είναι ιδιαίτερα υψηλή και μοναδικό στόχο έχει να σώσει τον Ερντογάν.

Πηγή: liberal.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη