Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου ζητά την κατάργηση του claw back και την επανεξέταση της διατίμησης των διαγνωστικών τεστ για Covid-19

Ο ιδιωτικός τομέας Π.Φ.Υ. εξυπηρετεί στις υποδομές του με εγκυρότητα, αξιοπιστία και ταχύτητα τον Έλληνα πολίτη.

Συγχρόνως όμως, από το 2013 έως σήμερα χρηματοδοτεί τη Δημόσια Υγεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καταβάλλοντας ετησίως Rebate και Claw back.

Claw back του οποίου η ισχύς παρατείνεται έως και το 2024.

Επισημαίνουμε ότι η παραμονή του claw back και η καταβολή του από τα εργαστήρια, πολυϊατρεία
και κλινικο-εργαστηριακούς
ωθεί τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε αδυναμία
λειτουργίας
τους με τραγικές συνέπειες και για τη δημόσια υγεία.

Από την έναρξη της πανδημίας, επιπλέον, στέκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης στηρίζοντας τους συμπολίτες μας και συμβάλλοντας τα μέγιστα τόσο στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας όσο και στη προάσπιση του ΕΣΥ.

Σε μηνιαία βάση διενεργούνται στη χώρα περισσότερα από 750.000 διαγνωστικά test για τη διάγνωση της νόσου εκ των οποίων το 50% εξ’ αυτών εξυπηρετούνται από ιδιωτικές δομές.

Δυστυχώς την Παρασκευή 27/11/2020, ανακοινώθηκε η επιβολή πλαφόν στις τιμές των διαγνωστικών test για τη νόσο Covid-19.

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια στην πλειοψηφία τους δεν δύνανται να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές σε καθεστώς διατίμησης με αναξιόπιστα αντιδραστήρια ή με έκπτωση στο εργαστηριακό πρωτόκολλο.

Οι συνέπειες της συρρίκνωσης του ιδιωτικού δικτύου, ανίχνευσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα και της διαχείρισης της πανδημίας θα είναι τραγικές.

Mε αυτά τα δεδομένα καλούμε τον Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσουν:

  1. Την παράταση ισχύος του Claw back που θεωρούμε μείζονος σημασίας για την απρόσκοπτη λειτουργία της Π.Φ.Υ. Το Claw back πρέπει επιτέλους, άμεσα να καταργηθεί.
  2. Την διατίμηση των διαγνωστικών τεστ για την νόσο Covid 19.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email