Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει και στην Ελλάδα – 20 κρούσματα στην ΑΜΘ εκ των οποίων τα 10 εντοπίζονται στον Έβρο

Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια σχεδόν βάση κατά την τελευταία δεκαετία, υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2024, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και πιθανά σε νέες περιοχές.

162 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, έχουν καταγραφεί συνολικά  στην Ελλάδα,  από την αρχή της περιόδου 2024 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων τα 121 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και 41 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν – δηλώθηκαν 22 νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού, 3 στην Αλβανία και 1 στην Αυστρία, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.

Για δύο ακόμη κρούσματα, με σύνθετο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης σχετικά με το εάν πρόκειται για εισαγόμενα ή εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 25 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.

20 κρούσματα του Δυτικού Νείλου έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια ΑΜΘ, εκ των οποίων τα 10 εντοπίζονται στο νομό Έβρου και πιο συγκεκριμένα 4 στην περιοχή του δήμου Αλεξανδρούπολης και από 2 στους δήμους Διδυμότειχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη