Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ο Σταύρος Μπένος για την ανασυγκρότηση του Έβρου… «Πρέπει να ξέρουμε τους πόρους του προγράμματος, ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις»

Το βήμα του συνεδρίου για την «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία», που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα» και μέλος της επιτροπής ανασυγκρότησης του Έβρου Σταύρο Μπένο, να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να πει τα πράγματα με το όνομα τους, ώστε οι Εβρίτες να ξέρουν, που βρίσκεται αυτή η υπόθεση που αφορά στο μέλλον τους.

Ο κύριος Μπένος λοιπόν, είπε αυτό που η πλειοψηφία των Εβριτών μετά την μεγάλη περσινή καταστροφή πιστεύει, αλλά απεύχεται… Τι δηλαδή; Ο κανόνας που λέει, ότι αν δεν θέλεις να προχωρήσει κάτι σε αυτήν την χώρα, κάνε μια επιτροπή. Ο πρόεδρος του σωματείου επιβεβαίωσε το γεγονός, ότι για να προχωρήσει το έργο της επιτροπής ανασυγκρότησης, θα πρέπει τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας να ανακοινώσει συγκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις, πόσα χρήματα και από που θα διατεθούν , εν ολίγοις ο κύριος Μπένος είπε με τον πιο σαφή τρόπο, πως η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και με ποιο τρόπο, διαφορετικά τίποτα δεν μπορεί να συνεχιστεί και κατ΄ επέκταση να υλοποιηθεί.

 Διευκρίνισε πως η περιφέρεια ΑΜΘ έχει συγκεκριμένους πόρους και δεν μπορεί αλλά ούτε και φτάνουν για την υλοποίηση όλου αυτού προγράμματος, για αυτό και απυήθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσουν γρήγορα το τοπίο στον Έβρο, όπως το έκαναν στη Θεσσαλία, για να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης .

Ο κύριος Μπένος επέμενε στο γεγονός, ότι το πρόγραμμα «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό, για να είναι αποτελεσματικό και εγγυημένο και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει εγκριθεί. Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί σε δύο επίπεδα, στις υποδομές και τις πολιτικές και ανέφερε ως παράδειγμα την πολιτική για το δημογραφικό λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στον Έβρο.

Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως η επομένη συνεδρίαση της επιτροπής στην Δαδιά πρέπει να γίνει όταν και όποτε μόνο κάτω από το πρίσμα αυτών των ανακοινώσεων δια του πρωθυπουργού για να έχει και νόημα πια η όποια συνάντηση των φορέων και των μελών της επιτροπής με χειροπιαστά και μετρήσιμα βήματα, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο όπλα στα χέρια μας, το ένα είναι η πρώτη φάση του Masterplan, μετά από δημόσια διαβούλευση και η εγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση λέγοντας ,πως «πρέπει να ξέρουμε τους πόρους του προγράμματος. Η περιφέρεια θα δώσει περίπου 15εκ. ευρώ, δεν μπορεί να δώσει παραπάνω, δεν έχει να δώσει παραπάνω, ούτε μπορούμε να στερήσουμε πόρους από άλλα προγράμματα» και συμπλήρωσε: «το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της, με τις πολιτικές στις υποδομές και τη χρηματοδότηση, διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στη συγκρότηση του προγράμματος αν δεν γίνει αυτό, είναι δύσκολο να γίνει η πρόσκληση, χωρίς αυτή την κυβερνητική δέσμευση».

Ο κύριος Μπένος επεσήμανε την ανάγκη να ενταχθεί στο πρόγραμμα η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, θεωρώντας παράλληλα αδιανόητο να μη συμπεριλαμβάνοντα στα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το μεταφορικό και ενεργειακό ισοδύναμο, γιατί όπως είπε, είναι πολύ υψηλό στην περιοχή το κόστος το ενεργειακό και το μεταφορικό.

Ο πρόεδρος του «Διάζωμα» έκλεισε την τοποθέτηση του ζητώντας απ΄ όλους τους θεσμούς της περιοχής να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, δηλώνοντας σε ό,τι αφορά στο «ΔΙΑΖΩΜΑ», ότι: «Εμείς δεν ήρθαμε για να φύγουμε, ήρθαμε για να μείνουμε, εμείς θα είμαστε πάντα εδώ. Πέρα και από το έργο της Επιτροπής, που θα τελειώσει κάποια στιγμή, όταν παραδώσει το Masterplan».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πήρε παράταση, τροποποιήθηκε και από τέλος Σεπτέμβριου να μετακινηθεί για τέλος του έτους, με τις προσκλήσεις για την υλοποίηση των έργων προς τους δικαιούχους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη