Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί, τουλάχιστον δύο τραυματισμοί στο Παπίκιο όρος

Η φωτιά του Παπικίου Όρους πλέον έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και για αυτό πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πεμπτης έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο Φυλάκιο Μαχαίρα. Σε αυτή συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Ελληνικού Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Η κατάσταση γίνεται αντιληπτό –τουλάχιστον από τον καπνό- ότι δυστυχώς έχει χειροτερέψει, για αυτό πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση. Από το βράδυ της Τετάρτης 02/11 η σοβαρότητα της κατάστασης φάνηκε από το γεγονός ότι ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν εάν και στη Λάρισα έκανε την εξής ανάρτηση: «Είχα διαδοχικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας επιπλέον εναέρια και επίγεια μέσα για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς του Παπικίου Όρους. Ευχαριστώ τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για την άμεση ανταπόκρισή του και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου ο οποίος μεταβαίνει αύριο (σ.σ. χθες 03/11) στη Ροδόπη, για να συντονίσει ο ίδιος τις επιχειρήσεις».

Το πρωί της Πέμπτης ο Δήμος Ιάσμου ακόμα ανακοίνωσε: «Όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιάσμου, τίθενται στη διάθεση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του Ελληνικού Στρατού. Συντονίζουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο δήμαρχος Ιάσμου. Ως επιχειρησιακό κέντρο για τον Δήμο Ιάσμου καθορίζεται το Γήπεδο Μίσχου. Ανακαλούνται όλες οι άδειες εργαζομένων του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιάσμου. Οι προσευχές μας με τους ήρωες πυροσβέστες μας και ο Θεός βοηθός».


Πόσα στρέμματα έχουν καεί
Όπως ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κος Τσαλικίδης περίπου 11.500 στρέμματα έχουν καεί στο Παπίκιο Όρος, με τα 8.500 να βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Η φωτιά καίει κυρίως βλάστηση και όχι δασική έκταση σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη. Επιπλέον κατά τον ίδιο η φωτιά έχει περάσει και σε βουλγαρικό έδαφος (σ.σ. όπως διαβάστε και στον χθεσινό «Χ») και το έργο των πυροσβεστών της Βουλγαρίας είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς η φωτιά είναι δίπλα σε πευκοδάσος.

Αναφορικά με το έργο των πεζοπόρων τμημάτων, αυτά όπως σημείωσε προσπαθούν να περιχαρακώσουν σημεία, ώστε να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

Αναλυτικά ο Νίκος Τσαλικίδης δήλωσε: «Περίπου 11.500 στρέμματα εκτιμάται πως έχουν καεί. Κυρίως βλάστηση και εκτείνεται σε χώρο που υπάρχουν οξιές και δρύες. Δεν κάηκε ιδιαίτερα μεγάλη δασική έκταση. Τα 8.500 στρέμματα εκτίνονται στον χώρο της Ελλάδος και τα υπόλοιπα στον χώρο της Βουλγαρίας. Οι Βούλγαροι έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί είναι κοντά σε πευκοδάση η φωτιά και δεν υπάρχει πρόσβαση σε πεζοπόρα τμήματα. Οι δικές μας οι δυνάμεις επιχειρούν εκεί που εκτείνεται η φωτιά και υπάρχει χαράδρα. Εκεί καίγεται η υποβλάστηση και κάποια ξερά δένδρα.

Οι πεζοπόρες δυνάμεις περιχαρακώσανε τους δρόμους και κάνουν υπερπροσπάθειες οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις ώστε να περιοριστεί η πυρκαγιά. Το δύσβατο της περιοχής δεν επιτρέπει να μπουν στην καρδιά ης φωτιάς, οπότε περιχαρακώνουν την φωτιά περιμετρικά και κυρίως εκεί που είναι οι αντιπυρικές ζώνες για να μην επεκταθεί σε πευκοδάση. Ωστόσο αυτά τα σημεία είναι αρκετά μακριά, άρα γίνεται όλη αυτή η επιχείρηση προληπτικά».


Υπάρχουν ελαφριοί τραυματισμοί
Η «μάχη» με τις φλόγες στο Παπίκιο Όρος δεν έχει σταματήσει από τις 22 Οκτωβρίου από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και όλους τους αρμόδιους φορείς. Πλέον είναι ιδιαίτερα απειλητικό το πύρινο μέτωπο και ο καπνός της φωτιάς φτάνει μέχρι την Κομοτηνή και ακόμα πιο πέρα. Τουλάχιστον 100 πυροσβέστες συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ φυσικά γίνεται η απαραίτητη συνδρομή από Στρατό, Πολιτική Προστασία, Αυτοδιοίκηση, ΕΛΑΣ κτλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του «Χ» δυστυχώς χθες 03/11 ένας πυροσβέστης απέκτησε εγκαύματα στα χέρια του (κυρίως στα δάχτυλα). Ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφριά και τις πρώτες βοήθειες τις παρείχε στρατιώτης ιατρός. Μετά διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής εκτός κινδύνου.

Το παραπάνω περιστατικό δεν αποτελούσε το μοναδικό. Ελαφριά τραυματίστηκε ένας εθελοντής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, καθώς σημειώθηκε πτώση δένδρων πάνω σε όχημα των εθελοντών. Όπως ενημερώνει η Ομάδα ο εθελοντής είναι καλά στην υγεία του: «Για 13η συνεχόμενη μέρα η ομάδα μας συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται στο Παπίκιο Όρος. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δύο δέντρα καταπλάκωσαν το όχημα της ομάδας, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός εθελοντή μας. Όλη η ομάδα τού εύχεται ταχεία ανάρρωση. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και ελπίζουμε η φωτιά σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο».

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη