Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πάνω από 27% η μείωση του αιγοπροβατοτροφικού κεφαλαίου στον Έβρο μέσα σε μία επταετία

Πάνω από 27% είναι η μείωση του αιγοπροβατοτροφικού κεφαλαίου του Έβρου την τελευταία επταετία, καθώς ο κλάδος δέχθηκε μεγάλα και αλλεπάλληλα πλήγματα από το 2014 και μετά, που χιλιάδες ζώα θανατώθηκαν εξαιτίας τις ευλογιάς, και οι συνθήκες των τελευταίων ετών δεν υπήρξαν ευνοϊκές για την αντικατάστασή τους.

Λιγότερο επλήγησαν οι εκτροφές βοοειδών, οι οποίες εκσυγχρονίστηκαν σημαντικά και αποτελούν πλέον μέρος επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη γαλακτοπαραγωγή, ενώ και οι εκτροφές πάχυνσης βοοειδών βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο, συγκριτικά εκείνες της αιγοπροβατοτροφίας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014-2015 τα αιγοπρόβατα στον Έβρο υπολογίζονταν σε περίπου 220.000, μετά την ευλογιά, στο τέλος του 2015 είχαν μείνει 189.000 και σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 159.000 ζώα. “Οι άνθρωποι της αιγοπροβατοτροφίας στον Έβρο κουράστηκαν από τα χτυπήματα της τελευταίας επταετίας”, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Βασίλης Δελησταμάτης, τονίζοντας πως “πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα στήριξης, για να κρατηθεί τουλάχιστον ό,τι έχει μείνει”.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η σημερινή κατάσταση, με τις τεράστιες αυξήσεις σε ζωοτροφές και ενέργεια, γίνεται ξανά εξαιρετικά δυσχερής για την κτηνοτροφία. “Οι παρούσες συνθήκες στρέφουν τους αιγοπροβατοτρόφους να φύγουν από το επάγγελμα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, για να παραμείνουν σε αυτό οι παλαιότεροι αλλά και να μπουν νέοι”, ανέφερε ο κ. Δελησταμάτης, συμπληρώνοντας ότι στον βαθμό των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων της, σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η Περιφέρεια. “Έχουμε παραδείγματα κάθετης εκμετάλλευσης μίας μονάδας, συνήθως είναι μικρές οικογενειακές, οι οποίες έχουν τα ζώα και από το γάλα τους παράγουν φέτα και γιαούρτι. Είναι επικερδείς και εκεί θα πρέπει να στραφούμε. Η Περιφέρεια, με τις υπηρεσίες της, πρέπει να βοηθήσει σε αυτό, από την ετοιμασία ενός φακέλου μέχρι την υλοποίηση”, πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Σχολιάζοντας, τέλος, τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και τη σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Δελησταμάτης επεσήμανε ότι η σημασία του πρωτογενούς τομέα πάντα αναδεικνύεται περισσότερο μέσα από τις κρίσεις. “Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είναι αυτά που μας επισιτίζουν. Στην προκειμένη περίπτωση ήδη επηρεάζονται περισσότερο τα σιτηρά και τα ψυχανθή, που παρουσιάζουν ελλείψεις και άνοδο των τιμών”, παρατήρησε συγκεκριμένα. Παράλληλα όμως επηρεάζεται και η κτηνοτροφία από επαπειλούμενη έλλειψη ζωοτροφών, λόγω παύσης εισαγωγών από τις δύο χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο. “Για τον λόγο αυτό, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έχουν πάρει εντολή για άμεση καταγραφή των αποθεμάτων ζωοτροφών στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ώστε να ξέρουμε σε τι βαθμό επηρεαζόμαστε”, εξήγησε ο κ. Δελησταμάτης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email