Αν αναρωτιέστε γιατί είστε διαρκώς κουρασμένοι, τότε συνεχίστε το διάβασμα…Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το αίσθημα της κόπωσης και εμείς θα αναφερθούμε στους πλέον συνηθισμένους, τους οποίους μπορείτε να διορθώσετε και να νιώσετε τα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας να ανεβαίνουν και πάλι.
Υπολογίζεται ότι ένας στους 25 ενηλίκους κοιμάται στο τιμόνι κάθε μήνα, ενώ στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι 6000 θανατηφόρα τροχαία οφείλονται σε οδηγούς που κοιμήθηκαν στο τιμόνι.
Ο πρώτος λόγος της διαρκούς κόπωσης θα σας φανεί προφανής, ωστόσο παραμένει σημαντικός. Πρόκειται για τις λίγες ώρες ύπνου. Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως μια και παρότι οι άνθρωποι ηλικίας 18 έως 60 ετών χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες αδιατάρακτου βραδινού ύπνου, πολλοί είναι αυτοί που ζουν και εργάζονται με μόνιμο έλλειμμα ύπνου.
Πρόκειται μάλιστα για μια κατάσταση που εκτός από κόπωση μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και παχυσαρκία.
Μια άλλη αιτία κόπωσης που συχνά περνά απαρατήρητη είναι η κακής ποιότητας διατροφή. Πολλές φορές ο πιο εύκολος τρόπος να νιώσετε περισσότερη ενεργητικότητα είναι να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Επίσης να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να φροντίζετε καθημερινά να τρώτε φρούτα και σαλάτες.
Η καθιστική ζωή είναι ο τρίτος λόγος που μπορεί να σχετίζεται με τη μειωμένη ενεργητικότητα. Μπορεί να σας φαίνεται οξύμωρο, αλλά η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να γεμίσετε τις μπαταρίες σας και να νικήσετε την κόπωση. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι ακόμη και ήπια δραστηριότητα για 20′ είναι πιο αποτελεσματική για την τόνωση της ενεργητικότητας συγκριτικά με την καθιστική ζωή.
Το στρες είναι ένας ακόμη κλέφτης της ενεργητικότητας σας που εξηγεί τη μειωμένη απόδοση καθώς και την πεσμένη διάθεση. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν το στρες είναι χρόνιο – δηλαδή διαρκές και παρατεταμένο – προκαλεί σωματική και πνευματική εξάντληση που μπορεί ακόμη και να μας αρρωστήσει.
Επιπρόσθετα κάποιες ασθένειες όπως η ανεπάρκεια σιδήρου αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός) μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα την κόπωση. Ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα υπνικής άπνοιας, όπου ο πάσχων ξυπνά κουρασμένος, μια και κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει διαταραχθεί πολλάκις ο ρυθμός της αναπνοής του. Εάν λοιπόν δεν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω λόγους και υποπτεύεστε ότι υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα για την κόπωση που αισθάνεστε, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Πηγή: ygeiamou.gr