Σάββατο 27 Απριλίου 2024

«Πίσω, Γιάννη -όχι- τα καράβια»…αλλά το λιμενικό σκάφος της Σαμοθράκης…

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…Αυτή η σοφή φράση αποτυπώνει ακριβώς την κατάσταση, που επικρατεί με το λιμενικό σκάφος της Σαμοθράκης. Ένα σκάφος που συνεχώς «περιφέρεται» για να καλύψει ανάγκες και άλλων νησιών με την διαφορά όμως, ότι δεν πρόκειται για ένα σκάφος που περισσεύει και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, άλλα ένα σκάφος άκρως απαραίτητο για το νησί της Σαμοθράκης, καθώς είναι και το μόνο που μπορεί να μεταφέρει ασθενή στην Αλεξανδρούπολη.

Το νησί πριν από μερικούς μήνες κλήθηκε να αντιμετωπίσει ξανά την ίδια κατάσταση, όταν έπρεπε το σκάφος να μετακινηθεί στην Μυτιλήνη για τις ανάγκες της εκεί λιμενικής αρχής, αφήνοντας την Σαμοθράκη ουσιαστικά «έκθετη» χωρίς πλωτό μέσο διακομιδής ενός έκτακτου περιστατικού. Ευτυχώς, μετά από τις ανάλογες διαπραγματεύσεις και αφού έγινε κατανοητό, πως δεν ήταν δυνατόν το νησί να μην διαθέτει πλωτό μέσο όχι μόνο για τα έκτακτα περιστατικά, αλλά και για λόγους επιχειρησιακούς, επέστρεψε μετά από λίγες μέρες.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί και πάλι, καθώς δόθηκε εντολή το σκάφος να περιπολεί στην Σύμη με τις αντιδράσεις των κατοίκων να είναι έντονες, αφού για ακόμη μια φορά θα πρέπει να εξηγούν και να διεκδικούν το αυτονόητο…

Κάποιος φυσικά θα αναρωτηθεί, γιατί μένει ακάλυπτη η Σαμοθράκη, αφού υπάρχει στην διάθεση της, το πλωτό ασθενοφόρο; Τι απέγινε και δεν αξιοποιείται; Η απάντηση είναι πολύ απλή…

Και μπορεί όλοι εμείς περιχαρείς να πανηγυρίσαμε για τη έλευση του, πριν από 3 χρόνια και η Σαμοθράκη να αποκτούσε ένα από τα πέντε υπερσύγχρονα πλωτά ασθενοφόρα του λιμενικού αλλά η πραγματικότητα ήρθε για να μας προσγειώσει όλους από τα πανηγύρια…Διότι φάνηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια, ότι το απόκτημα αυτό δεν ήταν και τόσο υπερσύγχρονο, αφού το συγκεκριμένο πλωτό ασθενοφόρο, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για να είναι αξιοποιήσιμο.

Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να είναι τυχεροί οι Σαμοθρακίτες και να το έχουν πετύχει σε στιγμή που λειτουργεί, να μην είναι χαλασμένο και όταν αυτό συμβεί θα πρέπει επίσης να είναι τυχεροί, ώστε να μην έχει άσχημο καιρό, γιατί το ασθενοφόρο αυτό με πάνω από 4 μποφόρ, απαγορεύεται να κάνει μεταφορές. Να θυμίσουμε βέβαια, πως σκοπός αυτού του σκάφους είναι να μπορεί να φέρει εις πέρας αποστολές διάσωσης ασθενών που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας υπό αντίξοες συνθήκες.

Αυτοί λοιπόν που αποφασίζουν και προγραμματίζουν, βλέποντας ότι η Σαμοθράκη έχει δύο σκάφη και το ένα μάλιστα αναβαθμισμένο και για ειδικές αποστολές, συμπεραίνουν, πως οι κάτοικοι είναι καλυμμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Και με βάση αυτό το συμπέρασμα  ξεκινά κάθε φορά ένας αγώνας από το νησί και τους διοικούντες του να διευκρινίσουν, ότι δεν είναι τα πράγματα, έτσι όπως νομίζουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και άρα η παρουσία του λιμενικού σκάφους είναι ζωτικής σημασίας για τους Σαμοθρακίτες. Για να δούμε ποια θα είναι αυτήν την φορά η τύχη των Σαμοθρακιτών, γιατί με προσευχές και θαύματα να μην αρρωστήσει κανείς, δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται με γενναίες και ριζικές αποφάσεις.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email