Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΠΑΜΘ: Εν αναμονή για τη μη επιστρεπτέα

Δύο μήνες λειτουργίας έχει κλείσει το παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Κομοτηνή. Το παράρτημα λειτουργεί ακριβώς στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα που λειτουργούσε η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ και πλέον σύμφωνα με τον σύμβουλο του ΕΦΕΠΑΕ που εργάζεται από την πρώτη μέρα ίδρυσης του υποκαταστήματος Στάθη Κατσαντά, περίπου 1,8 εκ ευρώ έχουν εκταμιευτεί για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις της ΠΑΜΘ που επλήγησαν από τον covid-19.

Βέβαια το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας, είχε εξαγγελθεί από τον περιφερειάρχη τον Σεπτέμβριο του ’20 κι ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του ’20. Τότε σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο περιφερειάρχης, οι πόροι που θα διατεθούν είναι 45εκ ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ενώ μπορούν να διατεθούν ακόμη και περισσότερα από 90εκ ευρώ. Οπότε ένα πολύ μικρό ποσό αυτών των χρημάτων έχει πάει προς τις τσέπες των επαγγελματιών με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Να θυμίσουμε ότι η λειτουργία του παρατήματος του ΕΦΕΠΑΕ ήρθε ως εξέλιξη όσων διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα με τις κόντρες της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ και των Επιμελητηρίων για την ΔΕΣΜΟΣ, που είχε ως αποτέλεσμα τη νύφη να την πληρώνει ο επαγγελματικός κόσμος, καθώς η υλοποίηση των προγραμμάτων που διαχειριζόταν η εταιρεία έμενε πίσω και οι επαγγελματίες δεν έβλεπαν χρήματα στην τσέπη τους.

Το στάδιο των πληρωμών

Στο “φλέγον” ζήτημα των πληρωμών ο Στάθης Κατσαντάς φάνηκε αισιόδοξος μιλώντας στον «Χ». Μετέφερε πως «τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται στην αγορά» και πρόσθεσε πως «για αρκετό διάστημα δεν είχαν γίνει πληρωμές με το προηγούμενο καθεστώς και αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει εκταμιεύσεις και στα προγράμματα ΕΠΑνΕΚ και στα ΠΕΠ και στο πρόγραμμα covid-19 (σ.σ. πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της ΠΑΜΘ) που ενδιαφέρει πάρα πολύ τον κόσμο».

Ο ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ περίπου στα μέσα του Αυγούστου με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει για τα ποσά που έχουν καταβληθεί σε προγράμματα που “τρέχει”. Τότε για το πρόγραμμα της ΠΑΜΘ είχαν σταλεί προς πληρωμή δημόσιας χρηματοδότησης αιτήματα δικαιούχων 371.100 ευρώ συνολικά.

Μέχρι σήμερα, κατά τον κο Κατσαντά «εκτιμώ ότι έχουν περίπου γίνει 1,8 εκ. ευρώ εκταμιεύσεις στο πρόγραμμα του covid-19, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Περίπου άλλο 1,8 εκ ευρώ έχει πάει στα προγράμματα ΕΠΑνΕΚ και περίπου 150.000 στα ΠΕΠ. Αυτό από μόνο του δείχνει μια τακτική πληρωμών που για πολύ καιρό είχε “παγώσει” κι ο κόσμος δυσανασχετούσε. Τώρα, η ροή είναι ικανοποιητική γιατί ουσιαστικά δίνει την ελπίδα στην προσμονή που είχε ο κόσμος, περιμένοντας να πάρει τα χρήματα που δικαιούται».

Έμφαση στη μη επιστρεπτέα

Οι εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα της Περιφέρειας αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2 εκ ευρώ, ωστόσο ο κος Κατσαντάς μίλησε με τα επίσημα τελευταία στοιχεία προκειμένου να δώσει μια τάξη μεγέθους. Προκειμένου να μην υπάρχει περαιτέρω δυσαρέσκεια της αγοράς, λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε από την εξαγγελία του προγράμματος μέχρι τις πρώτες εκταμιεύσεις, ο σύμβουλος του Φορέα δήλωσε τα εξής: «απασχολούμε προσωπικό που θα έπρεπε να ασχολείται τα με τα προγράμματα ΕΠΑνΕΚ και ΠΕΠ, να ασχολείται με το πρόγραμμα covid-19 μόνο και μόνο επειδή αυτή η καθυστέρηση δημιουργούσε δυσαρέσκεια στην αγορά».

Όσο για τον χρονικό ορίζοντα των πληρωμών, ο κος Κατσαντάς τόνισε ότι «σίγουρα θα επισπευτούν αυτές οι πληρωμές από τις 25 του μηνός και μετά, γιατί απορροφά ένα μεγάλο χρονικό όριο που έχουμε βάλει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και αυτό όλο το υλικό θα περάσει στις πληρωμές».

Εδώ έστειλε ένα μήνυμα στο επιχειρηματικό κόσμο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «Ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή, καρτερικότητα και εμπιστοσύνη για την συνέχεια. Ο ΕΦΕΠΑΕ έκανε πολύ μεγάλο τόλμημα να ανοίξει το παράτημα εδώ για να λύσει τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί. Ας το βοηθήσει με την υπομονή του ο κόσμος και όλα τα αποτελέσματα που προσμένει θα τα πάρει».

Περίπου 50 εργαζόμενοι στον ΕΦΕΠΑΕ Κομοτηνής

Ο κος Κατσαντάς μίλησε και για το προσωπικό του παραρτήματος που αποτελείται τόσο από εργαζόμενους προερχόμενους από την ΔΕΣΜΟΣ, όσο και από νέες προσλήψεις. «Η λειτουργία του υποκαταστήματος κυλάει ομαλά με πολύ όγκο δουλειάς. Όλοι οι εργαζόμενοι με αυταπάρνηση υπερβαίνουν τα δέοντα για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα κενά, τα οποία δημιούργησε το πρότερο καθεστώς. Είμαστε 50 εργαζόμενοι στον Φορέα παλιοί και καινούργιοι, δηλαδή υπάρχει ένας αριθμός εργαζομένων από την ΔΕΣΜΟΣ και έχουν γίνει και καινούργιες προσλήψεις», δήλωσε. 

Σε άλλο σημείο του λόγου του αναφερόμενος και πάλι για το προσωπικό σημείωσε ότι «το προσωπικό δουλεύει με καλές σχέσεις συνεργασίας σε ιδανικό περιβάλλον και νομίζω ότι αυτά τα λέει όλα. Λύσαμε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που ήταν οι σχέσεις του προσωπικού».

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη