Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Παναγιώτης Καλακίκος: «Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν την ίδρυση της κτηνιατρικής στο Σουφλί, δεν αποφασίζει το ΔΠΘ, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης»

Την ίδια ώρα και μετά τις τοποθετήσεις του πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη, σύμφωνα με τις οποίες μπαίνει «φρένο» στα σχέδια αρχών, φορέων και πολιτών για την λειτουργία κτηνιατρικής στο Σουφλί και κατ’ επέκταση στην ίδρυση 8ης έδρας του πανεπιστημίου στην περιοχή, ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος εξηγεί και επιμένει στους λόγους που ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να αγκαλιαστεί απ΄ όλους, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του Έβρου.

Ο κύριος Καλακίκος υποστηρίζει, πως πρόκειται για μια υπόθεση που πρώτα και κύρια χρειάζεται πολιτική βούληση, καθώς είναι εθνικό, αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πολιτείας, τότε όλα μπορούν να γίνουν. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο να χαθεί, συμπληρώνει ο δήμαρχος, λέγοντας πως η δημογραφική συρρίκνωση στην περιοχή είναι πια γεγονός με τους αριθμούς να είναι οι πιο αδιάψευστοι μάρτυρες.

Η ίδρυση και λειτουργία μιας κτηνιατρικής σχολής στο δήμο Σουφλίου θα μπορούσε να αποτελέσει κομβικό πυλώνα προσέλκυσης ανθρώπων και επενδύσεων με την ανάπτυξη να επιτυγχάνεται και να δίνει άλλη «ζωή» στο Σουφλί, που συνεχώς ερημώνει και προσθέτει ο κύριος Καλακίκος, πως απαιτούνται γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις για την αναστροφή αυτής της εικόνας για την συγκράτηση και την ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού.

Μάλιστα ο κύριος Καλακίκος αναφέρει, πως το ΔΠΘ θα πρέπει να ακούσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και να στοχεύσει στην ισόρροπη ανάπτυξη του, χωρίς να εξαιρεί το Σουφλί, επισημαίνοντας πως ο πρύτανης οφείλει να αρπάξει την ευκαιρία της διεύρυνσης με άμεσα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα, ώστε να γίνει όντως το 3ο πιο ισχυρό πανεπιστήμιο της χώρας.

Ο δήμαρχος παραδέχεται, πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο συμπαραστέκονται πολλοί φορείς ακόμη και οι δύο μητροπολίτες του νομού, γεγονός που δείχνει το δίκαιο του αιτήματος και σημειώνει, ότι μπορεί σε κάποια θέματα με τον κύριο Μάρη να έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά η συνεργασία τους είναι άριστη και με βάση την πολύ καλή συνεννόηση που έχουν, μπορούν να βρουν την κοινή συνισταμένη.

Πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ίσως σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κύριο Καλακίκο, να τεθεί και το αίτημα αυτό.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη