Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας: Δραστηριότητες στην Αλεξανδρούπολη για να ανακαλύψουν τα παιδιά τα πιο έξυπνα ζώα του κόσμου…

Με ενθουσιασμό χαιρέτισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στην Αλεξανδρούπολη την καθιέρωση για πρώτη φορά της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας  όπου αναγνωρίζεται ρητά ότι οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους και οδηγούν σε μια ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας όλων των έμβιων όντων του πλανήτη.

Η προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα, η ανάπτυξη της φιλοζωίας και η εκμάθηση της υπεύθυνης κηδεμονίας ζώου συντροφιάς αποτελούν αξιακές διαστάσεις του πολιτισμού μας και υποδηλώνουν την ποιότητα και το επίπεδο της κουλτούρας μας, γιατί η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα είναι διαχρονική, αυθεντική, μια πρωταρχική σχέση, υπαγορευμένη από την ίδια τη φύση, εφόσον από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας συμπορευόμαστε με τα ζώα και είμαστε φιλοξενούμενοι στον πλανήτη Γη μαζί με εκατομμύρια άλλες μορφές ζωής, τις οποίες οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε.

Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της χρησιμότητας για την επιβίωση και ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου, ιδίως ζώων συντροφιάς, είναι μια αμφίδρομα ωφέλιμη και δυναμική σχέση, που επηρεάζεται από συμπεριφορές απαραίτητες για την υγεία και την ευεξία και των δύο. Τα οφέλη από την αλληλεπίδραση με τα ζώα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ο δεσμός του παιδιού με τα ζώα σχετίζεται με τη θετική συναισθηματική λειτουργία του, με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του και την κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη. Ειδικότερα για τα παιδιά με αναπηρία η παρουσία ενός ζώου και ο δεσμός μαζί του είναι καταλυτικής σημασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Αλεξανδρούπολης, η αρμόδια αντιδημαρχία με την συμμετοχή δημοτικών σχολείων συμμετείχαν στην διοργάνωση δράσεων που στόχο είχαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στα παιδιά για όλα όσα έχει υλοποιήσει και σκοπεύει να προγραμματίσει στο τομέα αυτόν η δημοτική αρχή, με σκοπό να δοθεί έμφαση στην προστασία, τη φροντίδα και τη συμπόρευσή με τα ζώα, αναδεικνύοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχουμε μαζί τους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email