Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης: Στο δρόμο για τη δημιουργία ελληνικών φαρμάκων κατά του κορονοϊού

Ελληνική πατέντα, που οδηγεί στη δημιουργία φαρμάκων καταπολέμησης του κορονοϊού είναι προς κατοχύρωση από το τμήμα Ιατρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρούπολης, εκεί όπου βρίσκεται το μοναδικό κέντρο ελέγχου φαρμάκων. Θετικές απέναντι στον κορονοϊό στα εργαστηριακά τεστ βρέθηκαν δύο χημικές ουσίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εν δυνάμει  στην ανάπτυξη ελληνικών φαρμάκων καταπολέμησης του ιού.

“Καναμε το πρώτο βήμα, που είναι ο εργαστηριακός έλεγχος και η πιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των χημικών ουσιών απέναντι στον ιό στο εργαστήριο, θα ακολουθήσουν οι κλινικές μελέτες, που παίρνουν κάποιο χρόνο – ένα με δύο χρόνια – το οποίο υπό την επίβλεψη κάποιας εταιρείας θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή με νέα ματιά ο επικεφαλής της έρευνας κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας – Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Αλεξανδρούπολης.

“Έχουμε ελέγξει περισσότερες από 100 διαφορετικές ουσίες  και οι δύο βρέθηκαν σε αρκετά καλό σημείο θετικές” επισήμανε “η μία είναι συγκρίσιμη με το φάρμακο της Pfizer που κυκλοφορεί” ανέφερε.

“Η έρευνα ολοκληρώθηκε, είμαστε στη διαδικασία να κατοχυρώσουμε τις πατέντες και από κει και πέρα να ακολουθήσουμε την πορεία με τις κλινικές μελέτες και την εμπορική αξιοποίηση” ενημέρωσε.

Πηγή: ΕΡΤ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη