Το δικό του σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν αναφορικά με το ΚΥΤ Φυλακίου, έκανε ο Πάρης Παπαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Αινήσιο Δέλτα στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κ. Παπαδάκης κάνει λόγο για μεγάλα συμφέροντα, όχι μόνο εθνικά αλλά και με τοπική διάσταση πίσω από την επέκταση της δομής του ΚΥΤ Φυλακίου, ενώ αναφέρεται και σε ζητήματα που έχει κάνει… γαργάρα ο Υπουργός Νότης Μηταράκης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του:
“Ο Μηταράκης αναφέρει ότι το ΚΥΤ στο φυλάκιο δεν θα είναι ανοιχτή δομή και ότι οι μετανάστες θα μένουν προσωρινά για 25 ημέρες και μετά θα μεταφέρονται αλλού.
Το ΚΥΤ σύμφωνα με τον ν. 4375/2016 είναι κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης όπου καταγράφονται τα στοιχεία των μεταναστών ( ότι θέλει δηλώνει ο καθένας ), γίνονται ιατρικές εξετάσεις κλπ.
Οι μετανάστες καταθέτουν αίτηση ασύλου ( δικαιούνται δεν δικαιούνται ) και τότε ξεκινά η διαδικασία εξέτασης της αιτήσεως του. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ως άνω νόμου ο διοικητής του ΚΥΤ εκδίδει απόφαση κράτησης εντός τριών ημερών όπου μπορεί να παραταθεί το πολύ για 25 ημέρες μέχρι να εξεταστεί η αίτηση του.
Το χρονικό διάστημα αυτό ο μετανάστης κρατείται. Εδώ μπαίνουν οι δικηγόροι που προσλαμβάνονται συνήθως από τις ΜΚΟ ( αναφαίρετο δικαίωμα του αλλοδαπού να συνεργάζεται με τις ΜΚΟ όπως αναφέρει ο νόμος ) όπου κατά της απόφασης κράτησης ο αλλοδαπός έχει δικαίωμα να υποβάλλει αντιρρήσεις στο διοικητικό πρωτοδικείο και εφόσον γίνει δεκτή ( στις περισσότερες φορές γίνεται ) ο αλλοδαπός ελευθερώνεται και κυκλοφορεί ανάμεσα μας. Αυτό το ενδεχόμενο φυσικά γαργάρα ο Μηταράκης..πάμε παρακάτω..
Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 7 του ιδίου νόμου, αν η αίτηση πολιτικού ασύλου του αλλοδαπού δεν εξεταστεί μέσα σε 25 ημέρες ( κατά κανόνα αυτό συμβαίνει ) τότε χορηγείται σε αυτόν ΔΕΛΤΙΟ ΑΙΤΟΥΝΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΥΛΟΥ, ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ.. βέβαια ο νόμος λέει ότι σε αυτή την περίπτωση ο αλλοδαπός μεταφέρεται σε κέντρο προσωρινής υποδοχής, αλλά στην πράξη αφήνεται ελεύθερος αφού έχει αρθεί η κράτηση του.. αυτούς που βλέπουμε να περπατάνε στην Εγνατία οδό εφοδιασμένοι με το παραπάνω μαγικό χαρτάκι είναι. Αυτές τις λεπτομέρειες γαργάρα ο Μηταράκης.. πάμε παρακάτω..
Η μπίζνα του μεταναστευτικού είναι μεγάλη, από τον επιχειρηματία που διαθέτει τα μηχανήματα αυτόματης πωλήσεως στο ΚΥΤ ( ξέρετε, καφεδάκια, τοστάκια, κρουασανάκια ) να δες πως τον λένε πως τον λένε… από τον επιχειρηματία που προμηθεύει με φαγητό όλους αυτούς ( catering ) να δεις πως τον λένε πως τον λένε.. από τα ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια του ΟΗΕ, μέχρι τις ΜΚΟ που γίνεται το τρελό φαγοπότι με πολλούς πολιτικούς να κρύβονται πίσω από αυτές. Σκεφτείτε κάνεις μια εταιρεία και όλα τα στοιχεία των εταίρων είναι δημόσια καταχωρούνται στο επιμελητήριο. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ΜΚΟ δεν δημοσιεύονται;
Η μπίζνα όμως δεν σταματά εκεί, έχει περισσότερη τοπική διάσταση. Στα ΚΥΤ σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 8 του ίδιου νόμου θα γίνουν αναψυκτήρια, κυλικεία, καταστήματα delivery..μέχρι εδώ καλά… η αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία όλων των καταστημάτων ανήκει στον ΔΗΜΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ εν προκειμένω με απόφαση της οικονομικής επιτροπής.. η μίσθωση χώρων σε επιχειρηματίες γίνεται με δημοπρασία από τον ΔΗΜΟ..
ο νοών νοείτο.. προτείνω για το πάρτι να βάλουν τα ηχεία του Δήμου, έχουν καλό ήχο….
Αυτά τα ολίγα για να γνωρίζει ο καθένας τι ισχύει νομικά, τι στην πράξη και τι δημιουργεί την αποχαύνωση..
Υ.Γ. Πηγή με πληροφόρησε ότι έχουν σκοπό στον Έβρο να δημιουργήσουν τρείς δομές.. Φυλάκιο – Προβατώνα – Φέρες.. μακάρι η πηγή να είναι μούφα.. όταν θα καταλάβουμε ότι είναι θέμα όλου του Έβρου και οι βουλευτές μας τα γνωρίζουν και κάνουν την πάπια, τότε μπορεί και να ξεσηκωθούν όλοι..“
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μίσθωση χωραφιών στην περιοχή του ΚΥΤ γράφει:
“Οι ιδιοκτήτες των χωραφιών που λύγισαν είναι τέσσερις (4). Δεν κατάγονται από το Φυλάκιο αλλά από γειτονικό χωριό και μια από την Αλεξανδρούπολη. Τα γειτονικά χωράφια που ανήκουν σε κατοίκους του Φυλακίου δεν παραδόθηκαν..
Το νεότερο είναι ότι υπάρχει χωράφι ενός ιδιοκτήτη κοντά σε αυτά που νοικιάστηκαν 40 στρέμματα όσα ακριβώς χρειάζονται, και άρα υπάρχει ενδεχόμενο να μην πάνε σε επίταξη για τα ακριβώς δίπλα και να προτιμήσουν αυτό που ο ιδιοκτήτης το παραχωρεί… Όταν έρθει η ώρα όλους τους κρίνεις ιστορία… δεν ξεχνώ…”