Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παπαευαγγέλου: Στο κόκκινο η Βόρεια Ελλάδα, αύξηση κρουσμάτων στους εφήβους

To επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αύξηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρείται στην Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Σχετική σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα καταγράφεται, από την άλλη, στην Αττική.

Οπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, ο δείκτης θετικότητας περίπου στο ίδιο επίπεδο σε σύγκριση με 20 ημέρες πριν δηλαδή κοντά στο 6,3 ενώ είναι πιθανό να μειωθεί προς το 6,1 το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Αττική, η Δυτική Ελλάδα, η Ηπειρος, η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, στις οποίες καταγράφεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Από την άλλη πλευρά, περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου (Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος και Λέσβος) που ακόμα αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα.

Στις περιοχές που ακόμη βράζουν από νέα κρούσματα συγκαταλέγονται και η Κρήτη και τα νησιά. Μεταξύ των περιοχών με υψηλό ιικό φορτίο είναι και η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.

Συνολικά νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια 5.500 ασθενείς, ενώ διπλασιασμός νοσηλειών παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη. Η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα του ανοίγματος δραστηριοτήτων.

SOS για τις ηλικίες 15-19 ετών

Μίλησε για αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15 -19 ετών και -όπως είπε- αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, εκτός σπιτιού. Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα σχολείων και είπε ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν όπλο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Επανέλαβε επίσης την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Προχωράμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, είπε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που παρουσίασε, τα παιδιά του λυκείου φορούσαν σε ποσοστό 98% τη μάσκα στο σχολείο και σημαντικά λιγότερο εκτός σχολείου.

«Το γεγονός ότι ο καιρός είναι καλός και μπορούμε να έχουμε ανοιχτά παράθυρα στις τάξεις είναι σημαντικό» τόνισε και είπε ότι εξίσου σημαντικά είναι και τα ατομικά τεστ στους μαθητές. «Θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε σημαντικά την μετάδοση μεταξύ τους, αλλά και στην οικογένεια, γι’ αυτό εισηγηθήκαμε την καθολική χρήση τους δύο φορές την εβδομάδα στους μαθητές του λυκείου» είπε και προσέθεσε πως σε περίπτωση ατομικού θετικού τεστ «πρέπει τα παιδιά να μπουν αμέσως σε καραντίνα έως ότου έχουν το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους».

Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο της χαλάρωσης, επισήμανε και τόνισε πως τα μέτρα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται.

Ανησυχία για την ενδοοικογενειακή διασπορά

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στις μεγαλουπόλεις, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του κορονοϊού μέσα στις οικογένειες. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού οφείλονται σε ενδοοικογενειακή διασπορά, με τους παθολόγους να λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες.

«Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, αν ο ιός τρυπώσει στο σπίτι, θα κολλήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά. Διαπιστώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων σε νέους, πως ανέφεραν ότι βρέθηκαν με φίλους σε υπαίθριο χώρο χωρίς μάσκα. H Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές και απομόνωση, αλλά να τηρούνται τα προσωπικά μέτρα προστασίας. Σημείωσε πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, όμως έχουν αυξηθεί και τα τεστ (κατά μέσο όρο γίνονται 50.000 ημερησίως). Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες 20 μέρες και μάλιστα παρουσιάζει μια μικρή μείωση: από το 6,3-,6,4% έχει πέσει στο 6,1%.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη