Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Παραμένει η ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα, νέες συμφωνίες σε Σαμοθράκη και Ορεστιάδα

Το προηγούμενο διάστημα κλείδωσαν δυο ακόμα deal για απορρόφηση αιγοπρόβειου γάλακτος σε αξιοπρεπείς για τους παραγωγούς τιμές.

Συγκεκριμένα, συμφωνία για απορρόφηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος των παραγωγών – μελών του έκλεισε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Σαμοθράκης με την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος. Η συμφωνία, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η αντιδήμαρχος Σαμοθράκης και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό κα Αναστασία Τερζή είναι τετραετούς διάρκειας και αφορά σε πρόβειο και γίδινο γάλα. Οι τιμές για το πρόβειο καθορίστηκαν στα 96 λεπτά ανά κιλό και για το γίδινο στα 60 λεπτά ανά κιλό, η δε συνολική ποσότητα που εκτιμάται πως θα απορροφηθεί μόνο για φέτος ανέρχεται σε 100 και πλέον τόνους. Σημειωτέον ότι ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Σαμοθράκης παρέλαβε ήδη τις παγολεκάνες με χρησιδάνειο, ενώ όπως μας είπε η κα Τερζή, υπάρχει βοήθεια και από τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Zante Ferries, για δωρεάν μεταφορά του βυτίου γάλακτος, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Σαμοθράκης είναι μια καινούργια προσπάθεια αυτο-οργάνωσης των παραγωγών στο συγκεκριμένο νήσι, που ξεκίνησε το 2018 και έλαβε σάρκα και οστά επίσημα το 2019. Πλέον με τη συμφωνία για το γάλα ο Συνεταιρισμός που έχει μέλη ήδη 40 άτομα κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του, ενώ φιλοδοξεί να προχωρήσει και σε άλλες δράσεις προώθησης της τοπικής παραγωγής, όπως το αρνάκι και το κατσικάκι Σαμοθράκης.

Σημειωτέον ότι στο νησί ζουν περίπου 3.000 άτομα μόνιμα εκ των οποίων, πολλοί στρατιωτικοί. Με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής ασχολούνται γύρω στα 250 άτομα, από τους οποίους αρκετοί ετερο-επαγγελματίες. Ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι παίρνουν από γειτονικές περιοχές, αν και ορισμένοι παράγουν στο νησί, ενώ μέχρι και πέρσι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα διάθεσης του παραγόμενου γάλακτος από τοπικές μονάδες.

Σε συμφωνία προχώρησε και ο Θρακών Αμνός

Συμφωνία για απορρόφηση αιγοπρόβειου γάλακτος έκλεισε πρόσφατα με την γαλακτοβιομηχανία Όμηρος και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός από το Νεοχώρι Ορεστιάδας Θρακών Αμνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal προβλέπει τιμή στα 96 λεπτά για το πρόβειο γάλα και 62 για το γίδινο.

Και οι δυο αυτές συμφωνίες αποδεικνύουν την κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά του γάλακτος, πλην όμως οι κτηνοτρόφοι έχουν φέτος να αντιμετωπίσουν την ραγδαία αύξηση στο κόστος παραγωγής τους, λόγω των αυξημένων τιμών ζωοτροφών, όπως είναι η σόγια, το καλαμπόκι, τα τριφύλλια κ.λπ.

Πηγή: agrotypos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη