«Ο κύριος Ταγαράς είναι από τους καλούς υφυπουργούς, έχει σημασία ποιον έχεις απέναντι σου και με ποιον μιλάς, ο υφυπουργός έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση σε μια καθαρή ερώτηση». Με αυτή τη φράση, ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απάντηση που πήρε από τον αρμόδιο υφυπουργό για την υπόθεση που αφορά στις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, προσθέτοντας πως καλοπροαίρετα και αφού τοποθετήθηκε δημοσία και επισημά από το βήμα της βουλής, θα περιμένω την αίσια έκβαση αυτής της διαδικασίας, που εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζει τους ιδιοκτήτες και όσους δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτή την περιοχή.
Χρόνια ολόκληρα βρίσκονται σε ομηρία…Έμαθαν τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση και κυρίως ξεκαθαρίστηκε πως θα προχωρήσει η όλη διαδικασία με βάση συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο…Οι ιδιοκτήτες των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου εδώ και πάρα πολλά χρόνια περιμένουν, ακούν και αγωνιούν…Από υποσχέσεις και παρατήσεις χόρτασαν και προφανώς ήρθε η ώρα να μάθουν τι τους ξημερώνει.
Κατ΄ αρχήν τους γνωστοποιήθηκε, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την διατήρηση και την παρουσία τους μέσα σε αυτόν τον ευαίσθητο τόπο.
«Παραμένουν και πάμε σε οριστική διευθέτηση περί νομιμοποίησης τους» αυτή είναι η είδηση που προέκυψε μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης του Έβρου Πάρης Παπαδάκη, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαχειρίζεται την υπόθεση.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα έχει νομιμοποιήσει τις καλύβες, αφού ήδη έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος.
Και κατά δεύτερον, παράταση δεν θα ξανά δοθεί, καθώς στόχος είναι τελειωτική επίλυση του ζητήματος, ωστόσο για να μην κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες με πρόστιμα και κατεδαφίσεις και για να μην είναι «ξεκρέμαστοι», θα έρθει νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει από τις διοικητικές πράξεις και τα πρωτόκολλα κατεδάφισης τις καλύβες τους.
«Το Δέλτα του Έβρου είναι μια ευαίσθητη περιοχή, έχει πολλές πτυχές που χρήζουν προσοχής και προστασίας», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπενθύμισε, ότι οι διεθνείς συμβάσεις όπως η Συνθήκη RAMSAR, αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις NATURA 2000 προστατεύουν τέτοιου είδους περιοχές.
«Είναι Ειδική Ζώνη Διατήρησης η συγκεκριμένη περιοχή, το Δέλτα του Έβρου. Είναι σε εξέλιξη, για όλες τις περιοχές NATURA στην Ελλάδα, οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που θα θέτουν κανόνες τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Μιλάμε για κανόνες παντού που έχουν ως κύρια βάση και κατεύθυνση την προστασία τέτοιων ευαίσθητων περιοχών, όπως και η περιοχή του Δέλτα», είπε ο κύριος Ταγαράς και πρόσθεσε: «για τα σχέδια διαχείρισης της περιοχής έχει ολοκληρωθεί η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που αφορά στο Δέλτα του Έβρου.
Είναι στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων να προχωρήσει στην υπογραφή και όλη αυτή η διαδικασία κλείνει με την έκδοση προεδρικού διατάγματος για ασφάλεια δικαίου. Όλες οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες στο τέλος θα εγκριθούν με προεδρικά διατάγματα. Είμαστε στη φάση, λοιπόν, της τελικής αξιολόγησης και της υπογραφής για να προωθηθεί αμέσως μετά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος θεώρησε, ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του έτους και, όπως ανέφερε, προκειμένου να διατηρηθούν οι πρόχειρες κατασκευές και τα παραπήγματα, θα δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προστατεύει από διοικητικές πράξεις με πρωτόκολλα κατεδάφισης, αλλά και με πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί.