Έως τις 18 Δεκεμβρίου 2021 παρατείνεται η προσωρινή κράτηση των κατηγορούμενων για κατασκοπία προς όφελος της Τουρκίας και συγκεκριμένα του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 52χρονου πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ Σταύρος», με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Με το ίδιο βούλευμα απορρίφθηκε το αίτημα τους για αυτοπρόσωπη παρουσία τους ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου. Και οι δύο έλκουν την καταγωγή τους από το Νομό Ροδόπης.
Το Βούλευμα της Εισαγγελίας –το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Ροδιακή»– είναι άκρως αποκαλυπτικό της δράσεως των δύο κατηγορούμενων για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.
Στο Βούλευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν προκύψει από την έως τώρα διενεργηθείσα κύρια ανάκριση, απογευματινές ώρες της 10.12.2020 άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο υπασπιστήριο της Δ.νσης Ασφάλειας Αττικής και ανέφερε ότι σε πλοίο με το όνομα “Σταύρος”, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Καστελλόριζο- Ρόδος – Κως εργάζεται αλλοδαπός με στοιχεία (…), ο οποίος καταγράφει τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις και στη συνέχεια προωθεί το υλικό αυτό σε έτερο αλλοδαπό με στοιχεία (…). Ακολούθησε αστυνομική έρευνα βάσει της οποίας σχηματίστηκε η παρούσα δικογραφία, η οποία μας υπεβλήθη με την υπ’ αριθμ. 1057/9/2675-ια/18.12.2020 αναφορά.
Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι επί του πλοίου με την επωνυμία «Σταύρος» της ναυτιλιακής εταιρείας SAOS FERRIES, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου και Ρόδου Σύμης, Χάλκης Τήλου, Νισύρου και Κω εργαζόταν ως μάγειρας ο (…), Έλληνας υπήκοος, τον οποίο αρχές Αυγούστου 2020 προσέγγισε μέσω κοινού γνωστού ο (…), επίσης Έλληνας υπήκοος, ο οποίος εργαζόταν από το έτος 2012 στο Τουρκικό Προξενείο στη Ρόδο ως γραμματέας έχοντας άριστη γνώση της Τουρκικής γλώσσας. Μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, γραπτών μηνυμάτων και χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές εφαρμογές επικοινωνίας αλλά και με συναντήσεις (τουλάχιστον τρεις) ο (…) ενημέρωσε τον (…) σχετικά με τις ακριβείς θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων στο νησί, τον ακριβή αριθμό αυτών, τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους καθώς και τον αριθμό των στρατιωτών που μεταφέρονταν ανά δρομολόγιο του ανωτέρω πλοίου στη στρατιωτική μονάδα του νησιού […].
Τα ανωτέρω συνέβησαν όχι σε τυχαίο χρόνο αλλά σε εποχή που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήταν τεταμένες και ισχυρές πολεμικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Δεδομένου δε ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν τεχνολογικά μέσα για την απόκτηση και μετάδοση των πληροφοριών, ο δε κατηγορούμενος (…) εργαζόταν σε χώρο (Τουρκικό Προξενείο), ο οποίος δεν μπορεί να ελεγχθεί από την ελληνική πολιτεία και μάλιστα προσέφερε υπηρεσίες στη χώρα για την οποία περισυνέλεξε επανειλημμένα πληροφορίες για την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας, πιθανόν εκμεταλλευόμενος το χώρο αυτόν, αμφότεροι διατηρούν στενούς δεσμούς με την Τουρκία και μιλούν και γράφουν άπταιστα την Τουρκική, όπως καταδεικνύει και το γεγονός ότι μεταξύ τους επικοινωνούσαν στην Τουρκική, κρίνεται ότι κανένα άλλο δικονομικό μέσο δεν είναι ικανό να τους αποτρέψει από την τέλεση νέων πράξεων στο μέλλον αλλά και από το να επιχειρήσουν να καταφύγουν στην Τουρκία προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες των ανωτέρω πράξεών τους».
Πηγή: xronos.gr