Μαθητές και μαθήτριες του Oμίλου επιστημών του διαστήματος από το 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν επιτυχώς στο πανελλήνιο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2024, με δύο ανακοινώσεις. Οι εργασίες εκπονήθηκαν στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του ομίλου, Δρ Θεοδώρας Τσίρκα. Η μετακίνηση έγινε με συνοδούς τους καθηγητές του σχολείου Δρ Θεοδώρα Τσίρκα, μοριακή βιολόγο, και Δρ Χρυσοβαλάντη Σιτσάνη, φιλόλογο.
Το συνέδριο έλαβε χώρα στην Αθήνα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στο συνεδριακό χώρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» στις 22, 23, 24 Νοεμβρίου και διοργανώθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) και από το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», σε συνδιοργάνωση με τον Τομέα Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών και Διδακτικής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Παν. Πατρών, με το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.
Ο όμιλος επιστημών του διαστήματος του 6ου Πειραματικού Γυμνασίου, παρουσίασε δύο εργασίες με τίτλο «Μαύρες και Λευκές Τρύπες» και «Εξωπλανήτες και κατοικήσιμες γαίες». Oι μαθητές και οι μαθήτριες του ομίλου κατασκεύασαν ένα μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος και το παρουσίασαν στο συνέδριο.
Στα πλαίσια της μετακίνησης στην Αθήνα για το συνέδριο, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν την έκθεση τεχνολογίας και επιστήμης του ιδρύματος Ευγενίδου όπου και αλληλοεπίδρασαν με τα εκθέματα και παρακολούθησαν την εκπαιδευτική ταινία με τίτλο «Η ιστορία της Γης».
Εν κατακλείδι, η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στο συνέδριο ήταν παραγωγική, ενθουσίασε τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους έδωσε κίνητρο για μελλοντικές συμμετοχές σε επόμενα συνέδρια.