Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Παρουσιάστηκε ο τόμος για τη βία στις γυναίκες και την οπτική των Θρησκειών

Παρουσιάστηκε ο Συλλογικός Τόμος «Γυναίκες στη σκιά της βίας. Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των Θρησκειών» που ήταν απόρροια του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αλεξανδρούπολη, στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ παραβρέθηκε τιμητικά συμμετέχων στο Προεδρείο και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος. Πιο αναλυτικά η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης αναφέρει:

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου το απόγευμα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Γυναίκες στη σκιά της βίας. Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των Θρησκειών», που ήταν απόρροια του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αλεξανδρούπολη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Παραβρέθηκε τιμητικά συμμετέχων στο Προεδρείο ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης αρκετοί Αρχιερείς, Μουφτήδες της Θράκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Γεν. Γραμμ. Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, η Βουλευτής κ. Άννα Καραμανλή, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κλήρος και λαός. Παράλληλα, η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας μέσω διαδικτύου.

Ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί “…εύχυμο καρπό των εργασιών ενός πιλοτικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ειδικά για τις Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης. Το συνέδριο το οποίο διοργανώσαμε από κοινού με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έλαβε χώρα στο Ανθίμειο πολιτιστικό κέντρο της Αλεξανδρουπόλεως από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 με φιλοξενούντα τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο. Οι σημαντικές εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών συνέτειναν στην ουσιαστική πληροφόρηση των 100 και πλέον συνέδρων, Ελλήνων πολιτών, μελών τόσο της χριστιανικής, όσο και της μουσουλμανικής κοινότητας, επί των απόψεων των δύο μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και του Ισλάμ, αναφορικά προς το προκείμενο θέμα»”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του και επεσήμανε ότι «…τα ποικίλα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών θεωρούνται απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα από την Αγία γραφή, την εκκλησιαστική μας παράδοση και την χριστιανική ηθική γενικότερα. Και τούτο, διοτι είναι αδύνατον να συνυπάρξει η βία με την αγάπη, αφού στην βία εμφωλεύει η κακότητά, ο εγωισμός, η σκιά του θανάτου, ενώ στην αγάπη ακτινοβολεί το φέγγος του ουρανού, η ταπείνωση, η χαρά, η ειρήνη του Θεού».

«Επιπροσθέτως», συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος «συνέβαλαν στην περαιτέρω καλλιέργεια ενός γόνιμου προβληματισμού, μέσω του διαλόγου, με σκοπό την αμοιβαία κατανόηση και την από κοινού προσπάθεια για την αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής, και όχι μόνο, βίας. Σήμερα λοιπόν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή ειδικών ποιμαντικών θεμάτων και καταστάσεων μας παραδίδει το ως άνω αξιόλογο βιβλίο το οποίο εξεδόθη με την γενναία χορηγία της περιφέρειας Αττικής, στο οποίο περιέχονται τα πρακτικά του συνεδρίου της Αλεξανδρουπόλεως. Επαινούμε την προσπάθεια, συγχαίρουμε τους κοπιάσαντες και ευχόμεθα η μελέτη του να συντελέσει στην σωστή διαχείριση των προβλημάτων βίας. Είναι περιττό να σας υπενθυμίσω ότι τα ποικίλα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών θεωρούνται απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα από την Αγία γραφή, την εκκλησιαστική μας παράδοση και την χριστιανική ηθική γενικότερα. Και τούτο, διοτι είναι αδύνατον να συνυπάρξει η βία με την αγάπη, αφού στην βία εμφωλεύει η κακότητά, ο εγωισμός, η σκιά του θανάτου, ενώ στην αγάπη ακτινοβολεί το φέγγος του ουρανού, η ταπείνωση, η χαρά, η ειρήνη του Θεού. Εάν «Ό Θεός αγάπη εστί και ό μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ό Θεός εν αύτώ» (Α’ Ίωάν. 4, 16). Τότε ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί βία εναντίον του συνανθρώπου δεν εμπνέεται από την αγάπη και την ελευθερία του Θεού, αλλά από το μίσος, την εκμετάλλευση και την ασυδοσία. Γι’ αυτό, ας συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας, η οποία αμαυρώνει τον πολιτισμό κάνει τον άνθρωπο απάνθρωπο, καταργεί τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και μάχεται την ίδια τη ζωή».

Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Μουφτής Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, ο Γεν. Γραμμ. Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης.

Επίσης, έγινε αναφορά στην Διακήρυξη που συνυπογράφηκε κατά το Συνέδριο του 2018 στην Αλεξανδρούπολη από τους τέσσερις Μητροπολίτες  και τους τρείς Μουφτήδες της Θράκης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, ενώ τον συλλογικό τόμο παρουσίασαν με εισηγήσεις τους η κα Αγγελική Ζιάγκα, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., η κα Ιλκνούρ Κιγιτζή, Καθηγήτρια της Τουρκικής Γλώσσας και η κα Χαρά Καραγιαννοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο συλλογικός αυτός τόμος είναι τυπικά το απόσταγμα του Συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως και την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κατ’ ουσίαν είναι το απότοκο μιας μακράς προσπάθειας σε ένα πλαίσιο πολύριζων δραστηριοτήτων για την καλλιέργεια συνεργειών και την ανάληψη πρωτοβουλιών στο πεδίο της φροντίδας για τον άνθρωπο.

Εξάλλου, οι δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολλές. Λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και παραπομπής για τέτοιου είδους περιστατικά. Έχει εκδοθεί ενημερωτικό υλικό, ενώ πραγματοποιούνται σεμινάρια επιμόρφωσης κατηχητών και κατηχητριών, ημερίδες, συνάξεις και επιστημονικά συνέδρια.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email