Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων με αποχωρήσεις στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης

Έξι ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης την Δευτέρα, χωρίς μετά το πέρας αυτής να έχει προκύψει κάτι χειροπιαστό, αλλά και χωρίς να υπάρχει πολιτικό όφελος για κάποια από τις παρατάξεις που ήρθαν σε αντιπαράθεση με αφορμή το 21ο θέμα της συνεδρίασης.

Τα δύο θέματα που «ανέβασαν την θερμοκρασία» στο Συμβούλιο, ήταν εκείνα που έφεραν στην συνεδρίαση 21 δημοτικοί σύμβουλοι και αφορούσαν:

  • πρακτικές που δεν συνάδουν με την αυτοδιοικητική έννοια στην τοπική Δημοκρατία μας.
  • καταπάτηση – καταστροφή δημοτικού παρτεριού επί του πεζόδρομου Σουλίου στην Αλεξανδρούπολη και ανάγκη λήψης απόφασης για την αποκατάσταση και την επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κολιός τόνισε ότι «σύμφωνα με γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, για την υπόθεση του παρτεριού έχει δρομολογηθεί Διοικητική διαδικασία κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα στον παραβάτη της αυθαίρετης αυτής πράξης. Επομένως, η υπηρεσία θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέμα θα στερείται εκτελεστότητας». Το ίδιο ανέφερε και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Δόμησης Αναστάσιος Σεραφειμίδης, αναφορικά με την γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Συνεπώς για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εξέλιξη, αφού το Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει κάποια απόφαση σχετικά.

Όσο αφορά το πρώτο θέμα, δηλαδή περί «πρακτικών που δεν συνάδουν με την αυτοδιοικητική έννοια στην τοπική Δημοκρατία μας», επί περίπου 1,5 ώρα, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, του τέως δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Παύλου Μιχαηλίδη και των επικεφαλής των παρατάξεων.

Ο κ. Λαμπάκης πήρε τον λόγο αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Με έχει στείλει δυο φορές στο  πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης και άλλη μια εκκρεμεί τώρα. Πόνταρε ότι με αυτές τις αναφορές θα με εκτοπίσει από την πολιτική  ζωή του τόπου μας, ότι θα μπω σε αργία. Μία, δύο, τρεις, με ίδιο νομικό αντικείμενο και οι δέκα. Έξι έχουν μπει στο αρχείο ως αναληθείς ή ψευδείς, για κάποιες αθωώθηκα όπως θα συμβεί και τώρα, ελπίζω, γιατί οι δικαστές αντιλαμβάνονται αν υπάρχει ζημιά ή όχι. Ο κ. Ζαμπούκης έχει συμπληρώσει 17 δικόγραφα, 17 διώξεις εναντίον συναδέλφων και δημοσιογράφων σε ενάμιση χρόνο. Αυτή είναι η αντίληψη και η πολιτική του αίσθηση».

Με την σειρά του ο κ. Μιχαηλίδης, στον οποίο ο δήμαρχος έχει καταθέσει  δύο αγωγές αποζημίωσης (για αδικοπραξία με αίτημα χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για συκοφαντική δυσφήμιση), οι οποίες εκδικάσθηκαν πριν λίγες μέρες και αναμένεται σύντομα η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, τόνισε:

«Στόχος μου είναι να φύγουμε όλοι ενωμένοι από αυτή την αίθουσα. Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό, ούτε τώρα εναντίον του κ. Ζαμπούκη, ούτε παλαιότερα εναντίον του κ. Λαμπάκη, με τον οποίο δεν φτάσαμε ποτέ στις δικαστικές αίθουσες. Για το θέμα του παρτεριού, ενημερώθηκα από πολίτες και ως όφειλα ανέδειξα το θέμα δημοσιοποιώντας το. Αν έκανα κάποια λάθη, δεν έχω πρόβλημα να τα παραδεχθώ και να ζητήσω συγνώμη. Στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης και η νυν δημοτική αρχή, προεκλογικά, είχε ασκήσει κριτική και είχε αναδείξει παραλείψεις και λάθη των προηγούμενων. Είμαι στεναχωρημένος και συγκινημένος και αδυνατώ να υποστώ με την οικογένειά μου αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι σε θέση να λαμβάνει γενναίες αποφάσεις για θέματα της πόλης και τον τρόπο που κινούνται οι επιχειρηματίες, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης είπε μεταξύ άλλων:

«Ο δημοτικός σύμβουλος έχει υποχρέωση να αναδεικνύει τα θέματα, αλλά δεν μπορεί να σπιλώνει και να κρεμάει στα μανταλάκια πρόσωπα, συνειδήσεις και αντιλήψεις. Διαφωνώ απολύτως με τις μηνύσεις και τις αγωγές. Κάποιοι ανδρώθηκαν μέσα από το facebook και έκτισαν καριέρες.  Η δημοτική αρχή διώκει πολιτικές απόψεις και θέσεις που δεν συμφωνούν με τις δικές της».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός σημείωσε: «Είμαι κατά των μηνύσεων, απ’ όπου κι αν προέρχονται και δεν πρέπει μέσα σε ένα δημοκρατικό χώρο, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, να φοβόμαστε να μιλήσουμε, ούτε όμως επιτρέπεται να λοιδορούμε αν δεν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία. Δεν είμαστε εδώ για να εκδικηθούμε κάποιον επειδή είπε κάτι που δεν μας άρεσε. Απειλές δεν δεχόμαστε, ούτε ανεχόμαστε. Δεν διαλέξατε σωστό τρόπο να μας αντιμετωπίζετε, δεν μας τιμά να έχουμε αντιμετώπιση απαξίωσης. Δεν είδατε τίποτα από αντιπολίτευση, μια χαρά τα πάμε. Θέλουμε  καλύτερη μεταχείριση για να λειτουργήσουμε υπέρ των δημοτών».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος τόνισε: «Η παράταξη θεωρεί καταδικαστέα οποιαδήποτε κλήτευση στο δικαστήριο από οποιονδήποτε πολιτικά σκεπτόμενο δρώντα και ενεργόντα πολίτη. Το ΚΚΕ που στήριξε το ψηφοδέλτιο της ΛΣ, έχει πάει δύο φορές στο δικαστήριο με διάφορα προσχήματα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε τέτοια λογική. Ξέρουμε να μιλάμε καθαρά και ανοιχτά.. Καμιά φορά μπορεί να έχουμε ξεφύγει, έχουμε όμως το θάρρος και το σθένος να πούμε συγνώμη, ξέρουμε να συζητάμε στα πλαίσια της λογικής».

Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης απάντησε:

«Και ποιους δεν έχει μηνύσει (αναφερόμενος στον Βαγγέλη Λαμπάκη για την υπόθεση των 31 δημοτικών συμβούλων και του πρώην Δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή το 2011). Πήγατε στο δικαστήριο και τι είπατε; ‘Ήμουν νέος και άπειρος Δήμαρχος και δεν γνώριζα’. Γέλαγε ο εισαγγελέας και ευτυχώς άσκησε έφεση γατί δεν μπορούσε να αντιληφθεί πως επί δέκα χρόνια τους έσερνε στα δικαστήρια και παραμονές εκλογών ήρθε και δήλωσε τα αδήλωτα».

Ο κ. Ζαμπούκης δεν έμεινε εκεί αλλά αναφέρθηκε και στην ένσταση που δέχτηκε όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος:

«Κερδίζω και πηγαίνουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου, επί έξι μήνες ήμουν όμηρος. Ο μοναδικός Δήμαρχος στην Ελλάδα που ήταν υπό αμφισβήτηση η υπογραφή μου. Βγήκε η απόφαση τον Μάρτιο του 2020, κέρδισα και εκεί».

Στην συνέχεια ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μίλησε επίσης για μηνυτήρια αναφορά σε βαθμό κακουργήματος για απιστία που δέχτηκε από τον κ. Λαμπάκη το 2013. Επίσης αναφέρθηκε σε μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση, επειδή είχε καταγγείλει ότι ο κ. Λαμπάκης συνεδρίασε ως πρόεδρος σε αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, από τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε οικονομικό συμφέρον η εταιρεία που διατηρεί με τη σύζυγό του.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα όσα είπε ο Κ. Ζαμπούκης από το 5:17:22 και μετά, τι είπε στην δευτερολογία του ο κ. Λαμπάκης, όπως και όλα όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email